Оскъпиха поръчка за киберсигурност на държавата от 6,8 на 7,6 млн. лв.

12389
Оскъпиха поръчка за киберсигурност на държавата от 6,8 на 7,6 млн. лв.
Снимка: iStock/Guliver

Нова поръчка за изграждане, развитие и гаранционна поддръжка на елементи от националната система за киберсигурност обяви Държавна агенция „Електронно управление“. Тя е на стойност 7 594 927 лв. с ДДС.

Обявената през януари процедура е била прекратена на 20-ти юли, а прогнозната й стойност беше 6,8 млн. лв.

БАН и Военната академия ще обучават студенти по киберсигурност

Във вторник Военната академия „Г. С. Раковски“ и Българската академия на науките ще подпишат споразумение за сътрудничество...

Причина за стопирането й са поредица от жалби срещу дадените от възложителя разяснения – десет на брой. Стигнало се е до Върховния административен съд, който се е потвърдил, че в условията за нейното провеждане има пороци, които не могат да се отстранят. Още повече, че към онзи момент даже срокът за подаване на предложения е изтекъл.

Офертите са три – от „Контракс“ АД, от „Си Ар Джи Инженеринг“ ООД и от консорциум „СИСТЕЛ“ (между „Телелинк Бизнес Сървисис“ ЕАД и „СИЕНСИС“ АД). Последният оферент е и един от жалбоподателите.  

Другите фирми, които обжалваха разяснения по поръчката, са „Ар Ай Ти“ ЕООД и „Технологика“ ЕАД. 

Елементите от националната система за киберсигурност включват изграждане и развитие на център, с който ще се изпълнят задачите към Националния екип за реагиране при инциденти с компютърната сигурност (НЕРИКС), на Национална координационно-организационна мрежа за киберсигурност (НКОМКС) и Национален киберситуационен център (НКСЦ).

Проектът има за цел да подпомогне създаването на ефективна система за киберсигурност и устойчивост, изграждане на способности за активно и ефикасно противодействие на киберзаплахите. Насочен е към изграждането на институционализирана единна система на отговорности, процеси и процедури за мониторинг на общото състояние на киберпространството, за взаимодействие и ефективно използване на техническия капацитет за превенция, координиран отговор и възстановяване от киберинциденти. Също така за анализ на тенденциите и изграждане на способности за активно и ефикасно противодействие на киберзаплахите.

Киберсигурността е по-важна от всякога

Време е да поговорим за една друга пандемия, която нанася все по-големи щети през последната година - епидемията от киберпрестъпления. ...

За осигуряване на информация за актуалната киберкартина на национално ниво се предвижда създаването на НКСЦ, а нуждата от осъществяване на взаимодействие за ефективна и координирана превенция, реакция и възстановяване от киберинциденти, налага да бъде изградена на Национална координационно-организационна мрежа за киберсигурност.

Надеждно функционираща мрежа за киберсигурност се нуждае от повишен капацитетът на структурите с отговорност в областта на киберсигурността. В тази връзка се предвижда разширяване на способностите на националния екип за реагиране при инциденти с компютърна сигурност, изграждане на национална мрежа за киберсигурност, създаване на координационни механизми между компетентните в сферата на киберсигурността  ведомства на национално ниво.
НКОМКС се предвижда да служи както за обмен на оперативна информация на ведомства и органи, занимаващи се с киберсигурност, така и като място за обмен на информация, добри практики, съвети, научни материали за частни организации, представители на научните среди, както и за всички заинтересовани от обмен на подобен вид информация страни за съставяне на обективна актуална киберкартина за страната.

Проект „Изграждане на елементи от национална система за киберсигурност“ се финансира от Фонд „Вътреишна сигурност“, който ще се изпълнява на няколко етапа

Първият етап е създаване на решение за автоматизирано събиране на данни за събития от различни източници (колектор на данни); решение за системи-примамки ; решение за управление на информация и събития за сигурност; решение за оркестрация, автоматизация и реакция за сигурност ; решение за управление на инциденти; решение за автоматизирано управление на уязвимости ; решение за управление на заплахите; решение за автоматизирано следене и анализ на DarkWeb;

Втори етап е решение за Национална координационно-организационна мрежа за киберсигурност. Третият етап е решение за Национален киберситуационен център. Четвъртият – интеграция на решенията. Последният е за обучение.

Общата стойност на целия проект е 10,6 млн. лева. 

Новият център за киберсигурност на ЕС ще бъде в Букурещ

Букурещ ще бъде домакин на Европейския център за компетентност в областта на киберсигурността, бъдещ център за разпределяне на европейс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Как да си направим сами боя за яйца

Как най-лесно се белят пъдпъдъчи яйца

Защо мигаме с очи?

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии
Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Чудили ли сте се някога защо някои хора изглежда се разстройват по-лесно от други? Астрологията предлага завладяващи прозрения за нашия емоционален...