Освен най-вкусните сортове ябълки - тези 5 са и най-полезните

12788
Освен най-вкусните сортове ябълки - тези 5 са и най-полезните
Снимка: iStock

Ябълката се счита за един от най-диетичните плодове, така че можете и дори трябва да я ядете всеки ден. Ябълките обаче са различни една от друга и само някои сортове се считат за наистина много полезни.

Ядете ли ябълки всеки ден? Те са с високо съдържание на фибри и витамини, а също така са богати на антиоксиданти и други микроелементи, които имат благоприятен ефект върху нивата на холестерола и кръвната захар.

Въпреки факта, че ябълките са толкова здравословни и достъпни, те все още не могат да бъдат наречени най-идеалният вид плод. Не всяка ябълка носи еднакво голяма полза за нашия организъм - и това съвсем не се дължи на органичния характер на плодовете и съдържанието на нитрати или пестициди в тях.

Яжте по 1 ябълка преди лягане и вижте какво ще се случи с тялото ви

Червени, розови, жълти, многоцветни... Има толкова много сортове ябълки! Но само зелените ябълки се считат за оптимални по отношение на хранителния състав. Или тези, които имат малко „кафяво“ от различни страни.

Най-важната причина зелените ябълки да са по-здравословни от останалите е, че съдържат по-малко захар – около 15-20% от останалите сортове. Това означава, че те имат по-малко калории и въглехидрати.

По-слабо изразената сладост е важна, но не и единствената причина зелените ябълки да са по-добри от червените и жълтите. Кората им съдържа повече витамини, а пулпата им съдържа желязо и аскорбинова киселина. Зелените ябълки също съдържат повече пектин, компонент, който участва в метаболизма и подобрява чревната подвижност.

Киселият вкус на зелените ябълки също помага при храносмилането. Същата киселина, съдържаща се в плодовете, предотвратява образуването на кариес. Ябълките с други цветове също са полезни както за храносмилането, така и за оралното здраве - но все пак малко по-малко.

Кои ябълки харесвате най-много?

Разбира се, не трябва напълно да изоставяте цялото разнообразие на света на ябълките. Но за ежедневна закуска е по-добре да изберете зелени ябълки. Особено ако имате за цел да намалите количеството захар в диетата си и да отслабнете.

Но ако, например, човек трябва да укрепи здравето на сърдечно-съдовата система, по-добре е да яде червени ябълки. Тяхната кора съдържа повече полифеноли, полезни за сърцето.

Златна превъзходна, Кюстендилско бяло кандиле или Петровка не са имена на стари български филми, а едни от най-вкусните сортове ябълки, които ражда българската земя.

Ако всеки ден ядете по 1 ябълка, с тялото ви ще се случат тези 8 неща

Техният богат състав включва  витамините А,C, E, B, калции, калии, натрии, мед, манган, пектин и др. Учените са убедени, че ябълката е с ненадминат антиоксидантен потенциал и не случайно  е в листата на най-полезните храни.

Тези 5 са и най-полезните

Ябълки петровки – с най-много полезни качества;

Червена превъзходна - ябълките са считани за едни от най-полезните и здравословни плодове;

Златна превъзходна - трябва да знаете, че една голяма част от полезните хранителни вещества в ябълките се съдържат в кората на ябълката ;

Флорина - ябълките Флорина са като излезли от приказките - ярко червени и големи. Но освен това те са и изключително вкусни, с плътно, сочно и сладко плодно месо ;

Цар Александър - Плодовете са много едри, окраската е светло зелена към жълта с ярко червено. Вкусът е балансиран, мек, и сладко-тръпчив.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 забрани, които спазват дълголетниците

Как се пише: узаконяване или озаконяване?

Как да се уморявате по-малко: 5 храни за повече енергия

Защо не трябва да пиете вода преди лягане?

Колко ядки е препоръчително да се ядат на ден?

10 трика за избягване на сънливостта след обяд

Влияят ли татуировките върху здравето на кожата?

Ето кои змии не само симулират собствената си смърт, но и използват специални кървави ефекти

Няма да повярвате за какво може да ползвате пепелта от печката

10 факта за ползите от ягодите, които може би не знаете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com