От кога до кога е Средновековието

48171
От кога до кога е Средновековието

Средновековието, или Средни векове, представлява средният период от историята на Европа, разделен схематично на три етапа: Античност, Средновековие и Ново време. Схемата, въведена от Кристоф Селариус през 1688 година, определя началото на Средновековието през 395 година, с разделянето на Римската империя на Източна и Западна части. Крайът на този период се свързва с падането на Константинопол през 1453 година. Средновековието е характеризирано с феодален строй и значителната роля на християнството и църквата в европейския духовен, културен, обществен и политически живот.

Средновековна карта на Марс

Периодизация на Средновековието

Определената дата за начало и край на Средновековието представлява предизвикателство за историците. Обикновено се приема, че то започва със завършването на Западната Римска империя през 476 година. За край на този период се счита възходът на националните монархии, Великите географски открития, разпространението на книгопечатането, Ренесанса в Италия и в Северна Европа през началото на 16 век, както и протестантската Реформация, започнала през 1517 година. Някои историци предпочитат годината 1492 г. като край на Средновековието, обосновавайки това със събития като откриването на Америка, падането на Византийската империя, изобретяването на печатната преса и краят на Стогодишната война.

прасе, Средновековие

Завършване на Средновековието

Според хуманистите от 15 век, самото наименование "Средновековие" произлиза от тяхното желание да се отдели този период от Античността и същевременно да го определи като време, което не е ново, но средно. Предложените от тях имена като media tempestas (средно време; 1469 г.), media antiquitas (средна античност; 1494 г.), medium tempus (средно време; 1531 г.) и saeculum medium (среден век; 1596 г.) подчертават стремежа към хронологична точност и културно разграничение.

Бойни охлюви. Средновековна мистерия, която все още не може да бъде разгадана

Въпреки че определянето на точни дати за начало и край на Средновековието е предизвикателство, този период остава от решаващо значение за европейската история. С феодалния строй, християнската религия и църква като централни елементи, Средновековието оформя облика на обществото и културата в Европа. Разнообразните подходи към този период подчертават сложността и значението му за разбирането на историческото развитие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com