Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От коя фолклорна област идва правото хоро?

16 април 2024, 16:33 часа

Всяка от 6-те фолклорни области у нас има своите характерни и типични хора, чието зараждане, корени и история са неразривно свързани с областта, макар да се играят днес в цялата страна. Правото хоро, което огромен процент от българите владеят и играят по различни поводи в цялата страна, е най-популярното хоро в Тракийската фолклорна област, обхващаща района на Пловдив, Стара Загора, Бургас, Сливен, Малко Търново и разделяща се на Западнотракийска, Източнотракийска и Странджанска фолклорна област.

Тракийска фолклорна област – какво знаем за нея?

Освен че в тази фолклорна област правото хоро е най-популярното, характерни за областта са хората, при които движенията на играещите са насочени надолу – към земята, която тракиецът обработвал и която го изхранвала. Характерни за народните танци в Тракийската фолклорна област са и движения, имитиращи трудовата дейност, свързана с приготвяне на насъщния, уважаван от тракийците не по-малко от земята им – месене на хляб, точене на тесто и др.

Наред с тези по-сложни движения, които ни поднасят тракийските народни танци, в тази фолклорна област се заражда и прочутото право хоро, което е сред най-играните у нас в цялата страна, тъй като е най-лесно за разучаване и го владеят почти всички българи, дори да не са вещи в народните танци и да не умеят да играят по-сложни и динамични хора. Имайте предвид обаче, че макар да са лесни движенията на правото хоро, тракиецът ги изпълнява, както изпълнява всяко хоро от Тракийската фолклорна област – с майсторство и отдаденост, така че не се отнасяйте с пренебрежение и не подценявайте правото хоро.

5 причини да изберем народните танци пред фитнеса

За Тракийските народни танци е характерно и активното участие на ръцете, които имат своя специфична изява и в женските, и в мъжките танци. Характерно за народните танци на траките е и пружинирането, което се наблюдава и в много други български хора, но в тракийските народи танци, то е почти непрекъснато. Тракиецът играе приклекнал, пружинирайки.

Тракийските народни танци се отличават с по-умерено темпо особено женските и смесените, макар някои от мъжките хора да са бързи или да се наблюдава редуване на бързо с умерено темпо. Умерено е и темпото на правото хоро – най-популярното хоро не само в тази фолклорна област, но и в цялата страна.

Тракийска фолклорна област – правото хоро и всичко, което искате да знаете за него

Тактовият размер на правото хоро е 2/4, а темпото е умерено до умерено бързо. Лесно е за разучаване, брои се раз-два, а умереното темпо го прави подходящото хоро и за хора, които не се отличават с особена издръжливост и динамичност. Изпълнява се при съпровод на много известни хороводни мелодии.

Името на правото хоро е свързано с начина, по който се е играело преди години – всички се хващали на дълга редица, като не се виждали нито началото, нито краят на хорото. Именно начинът на подреждане на играещите дава името на правото хоро. Любопитен факт в първите години от зараждането на правото хоро е, че се е играело от мъже и жени едновременно – смесено хоро, като задължително се редували хванати за ръка мъж-жена-мъж-жена и т.н.

Фолклорът е чудото без автор, но има майстори, които успяват да го прочетат и да го превърнат в свое изкуство

Друг начин на хващане между играчите е за рамене или пояс. Днес този начин на подреждане не се спазва особено при непрофесионалното играене на право хоро, всеки се залавя там, където прецени и избере, а играчите се държат за ръце и почти никога за пояс или рамо по време на непрофесионален танц. Различава се и формата на правото хоро от тази, позната в първите му години – играе се както в редица, така и в кръг – затворен или отворен, и змиеобразно.

Ако не умеете да играете право хоро, добре е да научите стъпките, защото именно правото хоро се играе на събори, кръщенки и по други поводи и празненства и без него не минава нито една българска сватба. Ако трябва да посочим най-популярният народен танц у нас, това ще бъде именно правото хоро.

Тъй като Тракийската фолклорна област е мястото, където се заражда правото хоро, то се нарича още Право Тракийско хоро. Съществуват и Софийското право народно хоро, Търновското право хоро, Свищовското право хоро и др.

Ако случайно не владеете стъпките на правото хоро, може да ги разучите лесно и гледайки онлайн как се играе, тъй като в самите стъпки няма нищо сложно, елементарни са, но е важно да играете с цялото си същество и от сърце и душа, а не само с тяло, това обичано родно хоро.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес