От къде идва терминът "цезарово сечение"?

2929
От къде идва терминът "цезарово сечение"?
Снимка: Thinkstock

Когато вагиналното раждане не е възможно (или не е най-добрият или най-безопасният вариант), вместо това лекарят прави разрез в корема на бъдещата майка и вади бебето по хирургичен път. Процедурата обикновено се нарича цезарово сечение. На никого не е убягнало, че думата "цезарово сечение" има сходство с името на Цезар. Всъщност ранните изписвания на термина, датиращи поне от началото на XVII в., включват Цезар и Цезарево. А според най-разпространената теория за произхода му съименникът наистина е самият Юлий Цезар, който уж се е появил на бял свят чрез цезарово сечение. Цезар е бил изтръгнат от утробата на майка си в момента, в който тя е умряла, пише френският хирург Жак Гилемо в книгата си. 

Колко килограма се свалят след раждане?

Тази теория има един очевиден проблем: Майката на Юлий Цезар, Аурелия Кота, не е умряла по време на раждането. Тя е починала през 54 г. пр.н.е., само 10 години преди убийството на сина си. И тъй като нямаме доказателства, че някоя древноримска майка е преживяла цезарово сечение, обикновено то се е извършвало само на жени, които вече са били мъртви или не са могли да бъдат спасени, което прави случаят с Аурелия Кота и нейното раждане, много съмнителен. Плиний Стари представя алтернативна история за произхода на детето в своята "Естествена история": че най-старият прародител на Юлий Цезар е наречен Цезар, защото е бил изваден от утробата на майка си. На латински caesus е форма на глагола caedere, който означава "режа". Въпреки това изследователи и историци имат различни идеи за това как е възникнало името Цезар. Според някои от тях думата цезар, що се отнася до раждането, може да има връзка с Нума Помпилий, управлявал Рим от 715 до 672 г. пр.н.е.

Коя е най-добрата възраст за раждане?

По време на управлението си той приема закон, според който, ако бременна жена умре в достатъчно дълъг период от бременността си, бебето ѝ трябва да бъде родено чрез разрез. Законът все още е действал по времето, когато Цезарите поемат властта, така че е възможно методът на раждане да се асоциира с тях и заради това да бъде наречен цезаровото сечение. Теориите са си само теории. Но дори и никой Цезар да не е имал нищо общо с цезаровото сечение, фактът, че толкова много важни историци и лекари са вярвали и повтаряли връзката между двете, вероятно е причината терминът да се е наложил и до днес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Гениалността предавали ли се по наследство?

Как се пише: претекст или предтекст?

Изхвърлете това на Велики четвъртък, за да ви върви през цялата година

Направете това на Велики четвъртък за щастие и късмет

Традиция за Великден 2024

Знаете ли как се плете кръгъл козунак?

Защо се боядисват яйцата в четвъртък преди Великден?

Боядисване на яйца 2024 – пълно ръководство от А-Я

Защо задължително се яде агнешко месо за Великден?

Oткъде идва традицията за боядисването на великденски яйца? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com