От старите гъбари още знаем - тайна при готвенето на гъби

10481
От старите гъбари още знаем - тайна при готвенето на гъби
Снимка: Istock

За да се запазят полезните свойства на гъбата, тя трябва да бъде изсушена. Някои пържат гъбите, за да станат бързо, но това далеч не е най-здравословният начин за приготвянето им.

Как се готвят гъби: най-здравословният начин

Гъбите са много нискокалорични и богати на протеини. Всичките им полезни свойства са скрити зад издръжливи стени. Ето защо, ако гъбите се изсушат и смелят, те ще запазят максимално ползите си.

Свойствата на гъбите се запазват дори при осоляване. По време на процеса на ферментация се образуват полезни бактерии, които подобряват чревната микрофлора. Това е двойна полза.

Ферментацията обаче не трябва да се бърка с мариноването. Във втория случай, напротив, губим полезните свойства на продукта.

Диетолозите също предупреждават да не се пържат и замразяват гъби. При такава обработка се губи и значителна част от витамините. Задушаването също убива полезните свойства, но в по-малка степен.

Готвим гъбите грешно - ето как е правилно

Каква вреда могат да причинят гъбите?

Загубата на полезни свойства е малко вероятно да навреди значително на тялото, но гъбите могат да развалят здравето по други начини.

Неправилно обработените или консервирани гъби могат да заразят човек с ботулизъм. Това е тежка интоксикация, причинена от бактерията Clostridium botulinum. За нас това е една от най-силните отрови.

Ботулизмът се разпознава много лесно по симптомите. След заразяване човек започва да има затруднено дишане, получава двойно виждане и мускулите му се парализират. Освен това тези признаци могат да се появят няколко часа или няколко дни след отравянето.

Сортове гъби - колко време се варят, за да бъдат меки и вкусни?

Гъбите също могат да съдържат тежки метали. Всичко зависи от това къде ги събирате. Например в близост до сметища и промишлени производства в почвата могат да се натрупат живак, олово и други вещества, които след това се озовават в гъбите и, ако се консумират, могат да увредят нервите, сърцето и бъбреците.

А самите гъби са опасни за бъбреците, дори без метали. Факт е, че те съдържат пуринови бази. Тези вещества могат да образуват пикочна киселина в тялото. За някои хора, като тези, които страдат от подагра или вече имат проблеми с бъбреците, това свойство на гъбите може да бъде пагубно.

Тайни при готвенето на гъби:                        

  1. Не използвайте алуминиеви съдове за готвене на гъби - този метал лесно губи молекулите си при нагряване и силно окислява компонентите на ястието, разваляйки цвета и аромата им.
  2. Замразените гъби трябва да бъдат напълно размразени преди готвене, за да се премахне ненужната вода - излишната течност разваля вкуса на готовото ястие и го лишава от аромата.
  3. Преди готвене сушените гъби трябва да се варят в достатъчно количество вода за около 20 минути - това ще им позволи да станат меки и сочни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Съпруг в депресия: 7 съвета как да му помогнете

5 предимства на това да си егоист, за които всеки удобно забравя

Искате да сте млади и красиви? Добавете този продукт към диетата си

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Как трябва да съхраняваме козунаците, за да са меки най-дълго време

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Как най-лесно става почистването на агнешки чревца

Какво да правите, ако кожата на лицето е суха?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com