Отглежда се над 3500 години и е най-скъпата подправка в света

3300
Отглежда се над 3500 години и е най-скъпата подправка в света
Снимка: iStock/Guliver

Шафранът е една от най-желаните и скъпи подправки в света със своите ярки пурпурни нишки, деликатен аромат и отличителен вкус. Получен от стигмата на цветето Crocus sativus, шафранът има богата хилядолетна история, преплетена с култури, търговски пътища и кулинарни традиции.

Произхождащ от Средиземноморския регион, шафранът се отглежда повече от 3500 години, като древни цивилизации като гърци, египтяни и римляни са го ценели заради лечебните му свойства, яркия му оттенък и екзотичната му същност. С течение на времето популярността на шафрана се разпространява по всички континенти, достигайки до Индия, Персия и Китай, където той става неразделна част от традиционната кухня, ритуалите и церемониите.

Къде в България се отглежда шафран?

Отглеждането на шафрана е трудоемък процес, който изисква щателна грижа и внимание към детайлите. Всяка луковица на Crocus sativus дава само няколко деликатни, пурпурни стигми, които трябва да се събират внимателно на ръка по време на краткия есенен сезон на цъфтеж.

За получаването на един килограм шафран са необходими около 150 000 цвята, което го прави изключително трудоемко и отнемащо много време начинание. Този недостиг, съчетан с голямото търсене на шафран, допринася за високата му цена.

Отличителният аромат и вкус на шафрана се дължат на неговите химични съединения, включително кроцин, пикрокроцин и сафранал, които придават уникален вкусов профил, характеризиращ се с цветен, леко горчив вкус с нотки на мед и сено.

Този сложен вкусов профил придава дълбочина и богатство на ястията, което прави шафрана ценна съставка в широк спектър от кулинарни произведения - от пикантни паели и ризото до сладки десерти и напитки.

Освен за кулинарни цели, шафранът от векове се почита и заради лечебните му свойства. Древните цивилизации са вярвали, че той притежава афродизиакални свойства, а традиционните медицински системи като аюрведа и традиционната китайска медицина са го предписвали при различни заболявания, включително депресия, менструални нарушения и храносмилателни проблеми.

Съвременните изследвания потвърждават някои от тези ползи, като показват потенциала на шафрана като антиоксидант, антидепресант и противовъзпалително средство.

Този чай от шафран е истински лек за очите

Пътят на шафрана от полето до трапезата включва сложна мрежа от производители, търговци и потребители, обхващаща целия свят.

Днес Иран, Индия и Испания са сред най-големите производители на шафран, като всеки регион предлага на пазара своя уникален сорт и ароматен профил. Търговията с шафран в миналото е била доходоносна, като търговците са преминавали по древните пътища на коприната, за да пренасят тази ценна подправка до далечни страни.

Въпреки че е широко разпространен в световната кухня, шафранът остава луксозна съставка, чиито цени далеч надхвърлят тези на другите подправки. Неговата рядкост, съчетана с трудоемкия процес на събиране и високото търсене, допринася за статута му на „червено злато“ в света на подправките.

Поради това шафранът се е превърнал в синоним на лукс, елегантност и разкош, украсявайки ястията с отличителния си цвят и аромат и завладявайки сетивата на онези, които са имали щастието да изпитат очарованието му. Независимо дали се използва пестеливо като гарнитура, или като основна съставка на пищно пиршество, шафранът продължава да завладява сърцата и вкусовете, затвърждавайки статута си на най-скъпата подправка в света.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 17 юни /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 17 юни /валутен калкулатор/

Как да поддържаме желаното тегло след като отслабнем?

10 будистки правила, които си струва да приемете - следвайте ги и ще бъдете щастливи

4 знака, че той ви харесва, без да го казва

Защо трябва да почиствате пода със сол?

Как алкохолът влияе на нервната система?

Научете най-щастливият ден от седмицата за всяка зодия, 17 - 23 юни

Вечерен виц: Марче

Как всъщност трябва да бъдат разположени крановете за топла и студена вода?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com