Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отговорът ще ви изненада: защо панталоните са били забранени в Древен Рим

11 юни 2024, 19:44 часа

В Древен Рим е имало много закони и ограничения, които сега ни изненадват. Въпреки това забраната за носене на панталони може да изглежда особено необичайна.

В днешния свят хората знаят: хората се познават по дрехите. Внимателно композираме образите си за разходка с приятели, за среща или за интервю за работа. Древните римляни със сигурност са се различавали от нас в много отношения. Но те са имали сходно мнение за дрехите: те са показвали положението и статуса им в обществото.

Не е тайна, че римската архитектура, митология и език са били повлияни от древните гърци. Същото се е случило и с облеклото: римляните са възприели тяхното презрение към панталоните. Жените и мъжете носели туники, дълги ризи, а панталоните се смятали за облеклото на варварите: дивите скити, грубите перси, народите от Източна и Централна Азия.

Цивилизацията на Древния Рим и влиянието ѝ за културата по дунавските земи (СНИМКИ

Римляните също са се смятали за цивилизовани народи и са предпочитали тоги - дрехи от бял вълнен плат с елипсовидна форма, увити около тялото, и туники. За носене на панталони, според закона на император Теодосий, приет в края на IX-V в. от н.е., следвало наказание или дори изгонване от града. Той се стремял да запази историческата идентичност на държавата, затова ограничил разпространението на модата на „варварското“ облекло.  

Древните римски оратори също са изразявали презрение към панталоните в речите си. Марк Тулий Цицерон, говорейки в защита на бившия управител на Галия Марк Фонтей срещу обвинения в изнудване, посочва „вродената омраза“ на галите, които идвали с „военни торбести панталони“. От друга страна, тогите и туниките били дрехите на цивилизованите граждани, които не се отличавали с агресия и изостаналост.

Такива бяха „O tempora, o mores!“ или „O times, o mores!“, както казва древноримският оратор Марк Тулий Цицерон в своята „Първа реч срещу Катилина“. Към V в. сл. н. е. обаче ограничението изгубило силата си: с развитието на новите земи римските войници все пак започнали да носят по-удобни ризи и панталони, които вече не били забранени.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес