Откриха цигулката на оркестъра от Титаник

16395

Цигулката от оркестъра, който е свирел, докато "Титаник" е потъвал, беше открита в таванско помещение в Англия, съобщи британска аукционна къща.

Смяташе се, че цигулката, направена от розово дърво, е изчезнала под вълните, когато собственикът й, диригентът на оркестъра Уолъс Хартли, се удавил заедно с още около 1500 души на борда на презокеанския лайнер, потънал през април 1912 г.

Но след 7-годишни изследвания аукционна къща "Хенри Алдридж енд сон" съобщи, че може да потвърди, че цигулката, открита в таванско помещение в Ланкастър, Северозападна Англия, е на Хартли. Оркестърът свирел химна Nearer, My God, To Thee, докато "Титаник" потъвал под ледените води на Северния Атлантик.

Андрю Алдриж от аукционната къща, която е водещ авторитет за вещи от "Титаник", уточни, че без съмнение цигулката е автентична. "Утайката и корозията върху нея са съвместими с потапяне в морска вода. Ние също така наехме експерт по бижутата, който потвърди, че надписите върху паметната плочка на цигулката са характерни за онова време", заяви Алдридж.

Хартли получил цигулката от годеницата си Мария Робинсън за годежа им през 1910 г. Тя залепила сребриста плочка върху инструмента с думите: "За Уолъс по повод нашия годеж. От Мария". Тялото на диригента е открито 10 дни след потъването на кораба, но цигулката не е вписана в списъка с вещите му. Смята се, че инструментът се е намирал в кожена торба, която била прикрепена към тялото му. Открита е и телеграма, в която Робинсън благодари на канадските власти, че са й върнали цигулката.

Мария никога не се омъжва, а след смъртта й през 1939 г. сестра й дарява цигулката на бенда към местната Армия на спасението, откъдето попада в ръцете на учител по музика.

Цигулката ще бъде показана пред публика за първи път в Белфаст, където е построен Титаник, в края на месеца, пише БГНЕС. "Водим преговори с няколко музея от цял свят", заяви Алдридж.

Българите на "Титаник"

Българската следа в тази трагедия е свързана с плевенското село Садовец. Десет мъже от селото се качват на борда на "Титаник" и нам...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com