Откриха керамика на 20 хиляди години

9013
Откриха керамика на 20 хиляди години

Археолози откриха в пещера в югоизточната част на Китай керамика на възраст 20 хиляди години, което свидетелства за зараждането на грънчарския занаят десет хиляди години преди прехода към уседнал начин на живот и развитието на земеделието.

Смята се, че много фундаментални открития на цивилизацията – изобретяването на колелото, писмеността, грънчарството – са били свързани с появата на новите проблеми при прехода от номадство към уседнало земеделие или скотовъдство, предаде БГНЕС. Появата на излишък от продукти е наложило да се открият начини за тяхното съхраняване. Керамичните съдове са се превърнали в решението на тези проблеми. Според съвременните оценки, грънчарството се е разпространило повсеместно преди 10 хиляди години, когато се появяват първите земеделски общини.

Китай изпрати първата жена в космоса

Китай успешно изстреля космическия Кораб „Шензу-9” в космоса. С него излетя и първата жена астронавт – 33-годишн...

Група археолози под ръководството на Офер Бар-Йосеф от Харвард са осъществили разкопки в пещерата Сянжен в южната китайска провинция Цзянси, около 100 км южно от река Яндзъ.

Пещерата за пръв път привлича вниманието на геолозите още през 60-те години на миналия век, когато в нея са открити оръдия на труда, останки от животни и растения, глинени фрагменти и други следи от човешки живот. Голяма част от артефактите се отнасят към епохата на неолита – последната част от каменния век, започнал преди около 10 хиляди години.

Бар-Йосеф и неговите колеги са провели повторни разкопки в пещерата през 2009 г. Те са се опитали да установят точната възраст на всеки слой отлагания на мястото, където са живели древните.

По време на разкопките те са открили няколко нови фрагмента керамика в скалите, сформирали се по време на последния ледников период – около 18-21 хиляди години назад. По всичко личало, че те са останки от много примитивни гърнета и други видове керамични изделия, по които е имало много примитивна украса. Археолозите смятат, че тези съдове са били използвани за приготвянето на храна. До тях са открити кости, а по стените на останките е имало следи от огън.

Предмет от III век откриха в Пловдив

Малко керамично кандило бе открито тази сутрин при разкопките на северната част на Античния форум на Филиполо, обявиха археолозите. Ста...

Археолозите са изчислили възрастта с помощта на изотопен анализ. Той е показал, че най-древните керамични фрагменти са на около 20 хиляди години.

Това означава, че жителите на пещерата Сянжен са усвоили грънчарството от 2 до 3 хиляди години по-рано, отколкото създателите на други известни образци на ранна керамика в Източна Азия. Следователно керамиката на територията на Китай се е появила 10 хиляди години преди усвояването на земеделието, констатирали учените. Тяхната статия е публикувана в списание "Сайънс".

Снимка: Science/AAAS

Редактор: Десислава Симова

Нови археологически разкопки в Пловдив

Започнаха археологическите разкопки на западната част на Античния форум в Пловдив. Изследователите очакват да открият един от централни...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това
Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Листата от маруля са перфектна добавка към много ястия, салати и сандвичи. Единственият недостатък е, че салатата може да загуби своята свежест...