Откриха притежателя на най-дългите сперматозоиди

5395
Откриха притежателя на най-дългите сперматозоиди

Швейцарски учени откриха закономерност, която позволява частично да се обясни разнообразието от форми на мъжки полови клетки при бозайниците: колкото по-голямо е животното, толкова по-малки са неговите сперматозоиди.

Изследване на тази тема е представено в сп. Proceeding of the Royal Society B, съобщава Vox.

Учен обясни движението на сперматозоидите

Сперматозоидите на човека плуват бързо и по-добре държат курс към твърда повърхност – при липса на такава тяхната скорост се сниж...

Щефан Люполд (Stefan Lüpold) от университета на Цюрих и колегите му сравнили сперматозоидите при 100 вида бозайници и открили обратна зависимост между размерите на животното и големината на половите мъжки клетки.

Според биолога има баланс между плюсовете и минусите. Дългите сперматозоиди имат повече шансове да се доберат до яйцеклетката, "разблъсквайки" конкурентите – но за създаването на такива клетки е необходима много енергия.

Тоест налага се да се прави избор – да се инвестира в размера на сперматозоидите или в тяхното количество. Изборът на всеки вид зависи от множество обстоятелства – например ако половите клетки на самките са големи, то малките сперматозоиди рискуват да се загубят или да се разтворят в тях.

Като цяло за големите животни изработването на големи сперматозоиди се оказало свързано с разхода на много енергия. Практически всички бозайници, които имат полови клетки, по-дълги от една десета от милиметъра, тежат по-малко от килограм.

Сперматозоидите предават "ген на реда"

Руски учени от института по цитология и генетика към РАН са изучили пространствената организация на генома на зрели сперматозоиди на ми...

Притежателите на най-големите сперматозоиди се оказали посумите медоеди – австралийски торбести животни, чиято дължина на тялото не превишава 10 сантиметра. Мъжките полови клетки на посумите достигат дължина 350 микрона.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com