Откъде идва името на град Плевен?

38994
Откъде идва името на град Плевен?

Плевен е сред най-големите и популярни областни градове у нас, известен със своята Плевенска епопея и с историята си, но все така скътал тайни и загадки, сред които е и произхода на името му. И учени, и плевенчани се колебаят откъде идва името на град Плевен. Труд на проф. Юрдан Трифонов, издаден през 1933 г., носещ заглавието „История на града Плевен до Освободителната война“, подвига завесата към миналото на града и изяснява битуващите теории по темата откъде идва името на град Плевен.

Вечният Плевен - красива природа, много история и културни събития

Откъде идва името на град Плевен?

Съществуват различни теории за произхода на името, като нито една от тях не е безспорно доказана.

  • Свързването на името на града с плева, пусната из Кайлъка и явила се в извора, който е при сегашните казарми (турския „Сарай“), не почива на факти и дори не заслужава да бъде обсъждан подобен произход на името, тъй като няма и процент вероятност да отговаря на истината.
  • Друго тълкувание свързва името с думата плевня. По-вероятно отговорът на въпроса откъде идва името на град Плевен да се корени именно в думата плевня и в плевните на съседни села, разположени там, където е днешния град. Някои краеведи и изследователи сочат, че селото Буковлък било по-старо от Плевен и че именно плевните на селото, намиращи се някога там, където днес е Плевен, дали името на града.
  • Трето тълкувание свързва името на град Плевен с растение – плевел. Наименованието на много от градовете и селата у нас, разказва книгата на проф. Юрдан Трифонов, произхождат именно от имената на растения, цветя и дървета като Габровец, Тученица, Качица, което е вид минзуар, Бръшляница и други. Тези автори, които вярват, че името на града идва от плевел, обясняват, че на мястото на едновремешна Сторгозия се появил днешния град, но преди това мястото дълго е стояло запуснато и неизползвано, безлюдно. Било покрито с плевели именно защото животът там бил замрял. Така, когато Строгозия се възродила в Плевен, градът бил наречен именно на плевелите, покрили тази българска земя.

Въпреки анализите, изследванията, търсенията на учените и днес името на града е загадка и има само предположения откъде идва името на град Плевен, но не и научно доказан факт, подкрепен с безспорни доказателства. И макар през 2020 година да се чества кръгъл 750-годишен юбилей на името на града, то въпросите около него пораждат все повече въпроси, вместо да дават отговор и да се стигне до консенсус и доказателство за произхода на името на града.

Преди 753 години градът е споменат като Плеун на 10 декември 1270 година в грамота на унгарския крал Стефан V. Вероятно, ако учените открият значението на думата Плеун, която се смята и за основа на името на града, то ще стане окончателно ясно защо е наречен така и откъде идва името на град Плевен. До онзи момент можем само да гадаем, предполагаме или да изберем някоя от теориите за произход на името, посочени тук, на която да вярваме.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Лоша поличба: 7 неща, които не трябва да държите у дома

Убийци на бодрост: 8 храни, които ви правят уморени и сънливи

Тези зодии НЕ понасят да са в светлината на прожекторите

Късметът е по петите ви, ако номерът на вашия апартамент съдържа тези числа

Яжте това преди полет

Искам го и ще го получа! 4 зодии, които не могат да губят

Истински принц: 10 неща, които само един любящ мъж ще направи за вас

Знаете ли защо белите мечки не ядат пингвини?

Не е за вярване, но този остров е най-големият производител на ванилия в света

Благовец 2024 - кога се пада, какви обичаи и традиции се спазват

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...