Откъде идва името на град Сливен?

30068
Откъде идва името на град Сливен?
Снимка: Actualno.com/Милена Славкова

Под настоящото си име градът е известен още по време на Българското Възраждане, както свидетелства "История Славянобългарска" от Паисий през 1762 година. В този текст ще разгледаме и двата основни варианта за произхода на името на град Сливен:

  • Според първата хипотеза, името на града е новобългарско/славянско и произлиза от глагола "сливам" или "вливам". Той е наречен така, защото на това място се сливат три реки - Асеновска, Новоселска и Манастирска. Този аргумент е подкрепен от утвърдения български археолог Васил Миков.
  • Втората хипотеза разглежда значението на града като пазещ проход. Той се намира в началото на важен старопланински проход, който води в две посоки. Едната от тях е към Елена - Велико Търново. Това е проходът известен в миналото под името Железни врата, днес Вратник. Другата посока води към Котел и старите ни столици Плиска и Преслав. Според тази хипотеза името на града вероятно има сходство с имената на други селища близо до проходи - град Сливница в Софийска област, село Сливница в област Благоевград, село Сливница на източния бряг на Препанското езеро. Тази анализ ни упоменава общия корен на думата за населени места, които се намират в началото на проход.

Както виждаме, отговорът на този въпрос не е еднозначен. През вековете този исторически български град е променял множество наименования. Ще разкажем за най-съществените от тях

Имената на Сливен

Имената, които е носил град Сливен през годините са: Туида, Сливно, Истилифунос.

Туида

Това е римското име на града по време на Римската империя. Първо споменаване за него има от Хиерокъл, който го упоменава като един от четирите града в Източноримската провинция Хемимонтус. Има теории, че името на града идва от готски език и означава "народ". Тази теория е изглежда вероятна , тъй като през първите векове след Христа готите заселват земите на днешна Източна и части от Северна България. В последващите векове нападенията от авари и славяни разрушават града, но след присъединяването на областта Загоре по времето на хан Тервел, българите го възстановяват. За съжаление, не е известно името, което е носил в рамките на България.

Сливно

Това е византийското име на града, който е част от Източната Римска империя. Понеже това име е гръцко по произход и е било записвано различно от различните византийски хронисти.

Истилифунос

Тази наименование е използвано от арабския пътешественик Ал Идриси през 1153 г. за да опише града, но по-скоро се свързва с неговия превод на името Сливно. Османците също са го записали като Ислимие.

Изследвахме най-значимите имена, свързани с историята на град Сливен през годините. Всички те делят общ произход, въпреки че за него все още има разногласия. През вековете Сливен се утвърждава като важен град благодарение на своето стратегическо местоположение. През периода на Възраждането, Сливен постепенно се превръща в града на стоте войводи - личности, които са запазили българската идентичност и са я предали на следващите поколения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com