Отървете се от марвките – вижте КАК

5278
Отървете се от марвките – вижте КАК
Снимка: iStock/Guliver

Вашият дом за съжаление не е имунизиран срещу атака... от голяма армия на малки мравки. Нашествието на мравки е досадно, но може да бъде и опасно за вашето здраве и дом, в зависимост от вида мравка, с която имате работа. И както при всеки проблем с вредители, определено не трябва да го пренебрегвате и просто да се надявате да изчезне. И така, какво можете да направите, за да спрете този проблем? Водете битка по възможно най-умните начини.

Как да изчистите запушения канал на мивката

Опознайте врага си

Ако искате да знаете как да се отървете от мравки, е полезно да знаете какъв тип мравка е. Защо? Различните мравки изискват различни подходи. В Северна Америка има около 1000 вида мравки. За щастие има само около осем до десет обичайни заподозрени в даден район. Познаването на мравката помага да се определи кои са любимите й храни и къде е вероятно да гнезди. Например, миризливите мравки са привлечени от захарта, докато протеиновите мравки са привлечени от месото и мазнините.

Съществуват и мравки дърводелци. Тези мравки не търсят разлят кленов сироп. Те търсят мокро, меко, повредено дърво, за да издълбаят и да направят своите колонии. Признаците за проблем с мравка дърводелец може да включват купчини от стърготини на пода близо до или под повредена дървесина. Въпреки че можете сами да се справите с много видове мравки, вероятно ще ви е необходим унищожител, за да се отървете от тези трудолюбиви мравки, които могат да причинят сериозни (и скъпи) щети на вашия дом.

Поддържайте дома си възможно най-чист

Откъде мравките разбират, че имате храна? Те имат изключително обоняние, което използват добре, когато търсят храна и изпращат мравки-разузнавачи от гнездото да търсят храна. Понякога източникът на храна е във вашия дом и е необходима само една мравка, за да открие троха и да разпространи новината из колонията. Големият проблем е, че оставят след себе си феромони, докато разузнават. Когато намерят нов източник на храна, те събират парче от нея и следват феромонната пътека обратно към гнездото. Там колонията изследва храната, за да определи дали тя е жизнеспособен източник на храна. Ако е така, група разузнавачи ще последват следата на феромона обратно, за да извлекат повече.

Премахнете всичко сладко

Не се притеснявайте: не е нужно да се отказвате от захарта. Но трябва да затрудните мравките, които обичат сладко, да открият захарта във вашия килер или на плота. Някои мравки, като миризливите мравки, са привлечени от захарта като молци към пламък. Ето една проста грешка, която може да правите: затваряте капака на бутилка с мед и я прибирате, без първо да избършете бутилката. Ако не направите това, остатъците от мед са като отворена покана за мравки като тази. И затворен капак на картонена кутия за зърнени храни не е възпиращ фактор за гладна, решителна мравка, но херметически затворен контейнер е. Съхранявайте правилно храните със захар, за да предотвратите проблеми.

Намалете влагата

Забелязвали ли сте някога мравка в банята и се чудите как е пропуснала кухнята? Храната не е единственото нещо, което привлича мравки в домовете ни. Мравките също се нуждаят от вода за оцеляване. Също така може да видите мравки в дома си дори в периоди на изключително сухо време или суша. Те са на лов за влага и тъй като навън е сухо, домът ви може да предложи оазис за тях. Влагата се събира в области като гниещи первази на прозорци и застояла вода от течове. Премахнете тези проблемни места и също така пуснете вентилатора на банята или използвайте преносим изсушител, за да намалите влажността.

Изненадващи употреби на содата

Напръскайте пътеката

Изкушаващо е да започнете да мачкате мравки веднага щом ги видите, но феромоните, които оставят след себе си, лесно се улавят от друг член на колонията. Изобилието от феромонови пътеки прави трудно да се отървете от мравки... но не и невъзможно. За да премахнете миризмата, напълнете бутилка със спрей с равни части оцет и вода или лимонов сок и вода. Пръскането на разтвор от оцет и вода или лимонов сок и вода върху зона, където виждате мравки, може да наруши тяхната феромонова пътека и да затрудни мравките да намерят пътя си обратно. Не забравяйте да премахнете източника на храна преди пръскане за най-добри резултати и поддържайте плотовете, подовете и другите повърхности чисти.

Поръсете с канела проблемните зони

Канелата е рекламирана като естествен репелент за мравки. Научните изследвания подкрепят твърденията, но проучването, което разглежда тази техника, използва силно концентрирано етерично масло от канела. Поръсете с канела местата, където сте видели мравки, или наситете памучни топки с етерично масло от канела и ги използвайте, за да изтриете известни пътеки и места за влизане. Внимание: етеричните масла могат да премахнат боята и да оцветят повърхностите, така че тествайте как подът ви реагира в незабележима зона, преди да го използвате навсякъде.

Използвайте етерични масла

Проучванията показват, че маслото от мента може да работи като естествено решение за редица проблеми с вредители, включително как да се отървете от мравки. Пръскането на ментово масло може да попречи на мравките да влязат в дома ви и ако го напръскате директно върху мравки, това може да ги убие. Други изследвания показват, че етеричното масло от карамфил може успешно да убие червени огнени мравки. Разбира се, колкото по-малко химикали използвате в дома си, толкова по-добре.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 неща, които носят само жените с високо самочувствие

Коя река е най-големият приток на Дунав?

Кои са най-добрите комплименти за мъж?

Какво се случва с тялото ни, когато прегърнем дърво?

Как да заспим ефективно, за да имаме по-дълбок сън през нощта?

Археолози в Хърватия откриха метален шлем на 2500 години в илирийска гробна могила

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Как да отслабнем след поредицата от празници?

Домашно пържено кюфте - лесна рецепта за чевръсти домакини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com