Пандите обичат да похапват сладко

17341
Пандите обичат да похапват сладко
Снимка: Thinkstock

Освен бамбук, пухкавите панди обичат да похапват и сладко, пише Ройтерс.

Любимият бамбук на пандите съдържа малко захари. В експеримент с обикновена и подсладена вода авторите на проучване от центъра "Монел" във Филаделфия са установили, че симпатичните създания демонстрират отчетливо предпочитание към някои естествени подсладители като галактоза, глюкоза, лактоза, малтоза, и особено фруктоза и захароза.

Гарваните имат разбирането на 7-годишно дете

Ново изследване показва, че гарваните разсъждават подобно на деца на 7-годишна възраст. Учените стигнали до това заключение, след като...

Специалистите са открили още, че пандите притежават функционални рецептори за сладко, които, подобно на хората, им дават възможност да усещат специфичния вкус.

Учените допускат, че сладките храни са присъствали в менюто на черно-белите мечки преди с дейността си хората да ги "заточат" в бамбуковите гори на настоящия им високопланински хабитат в западната част на Китай.

Въпросът, на който са потърсили отговор изследователите, е дали пандите са в състояние да усещат сладък вкус. Въпреки че самите те са растителноядни, техните предшественици са били месоядни, а в еволюционния процес много хищници са изгубили рецепторите си за сладко и не проявяват интерес към този вкус.

Пример за това са всички животни от семейството на котките - от домашните до тигрите. Те не усещат сладкия вкус и съответно не го харесват.

Първи полет на патенца, които напускат гнездото

Невероятно е как една обикновена снимка може да те накара да се усмихнеш и да подобри настроението ти за целия ден. Такава е и тази сн...

Настоящото изследване ще помогне на специалистите да разберат по-добре хранителните предпочитания на пандите, което ще им е от полза в усилията за съхраняването на застрашения вид.

Източник: БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Експерти: 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла
Експерти: 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла

Раздялата никога не е лесна, но не е задължително да е краят на света. Независимо дали вие сте инициирали края на отношенията или сте от другата страна,...