Пенисът еволюирал еднократно

24275
Пенисът еволюирал еднократно

Новозеландските хатерии помогнали на учените да установят, че пенисът е възникнал в хода на еволюцията на амниотите (влчуги, птици, бозайници) само веднъж, а цялото му многообразие от форми (раздвоени органи при змиите, твърди – при крокодилите, спирални – при птиците) се е появило под влияние на различни условия на средата. Резултатите от новото изследване са представени в сп. Biology Letters.

Хатериите са "живи изкопаеми" – последните представители на отряд, измрял заедно с динозаврите. Те са забележителни включително с отсъствие на пенис, затова, като ги изучаваме, можем да разберем дали предците на хатериите са имали мъжки полови органи (и впоследствие са ги загубили), или никога не са имали.

Жените избраха перфектния пенис. Вижте го!

75 жени си казаха тежката дума за това какъв точно трябва да е перфектният пенис. Дамите избирали измежду 33 разпечатани на 3D-принтер ...

Този въпрос може да се изясни, като се изследват яйцата на хатериите и се проследи развитието на ембриона. Проблемът е в това, че хатериите се отнасят към измиращ вид и се размножават изключително бавно. За достигане на полова зрялост са им необходими около десет години, а женските снасят яйца едва веднъж на две-пет години. Всяко яйце се цени много високо и се намира под контрола на новозеландските власти.

Но един от колегите на ръководителя на изследването – Мартин Кон, си спомнил, че в хранилището на Харвардския музей за сравнителна зоология се съхранява колекция от хистологични срезове, включително на няколко ембриона на хатерия (те били направени през 1909 година).

На учените им провървяло – срезовете на един от ембрионите се отнасяли именно към този етап на развитие, когато при другите влечуги започва формирането на пениса. Аналогични форми на срезове на ембрион на хатерия биха доказали способността ѝ да развива този орган.

На добре съхранените срезове от началото на ХХ век учените успели да съберат триизмерен модел на плода – и да открият там следи от пенис. Оказало се, че мъжкият полов орган започва да расте в ембрионалния стадий, но след това, още преди да се излюпи от яйцето, изчезва. Така се потвърждава способността на всички амниоти да формират пенис и това, че съвременното разнообразие от форми е възникнало с времето, с развитието на отделни видове.

Първият бионичен пенис е факт, има си копче "Вкл." и "Изкл."

Първият бионичен пенис бе изграден на 43-годишен мъж, който загубил гениталиите си, когато бил дете. Устройството с дължина 20 см изп...

Буквите обозначават участъците, от които впоследствие се развиват отделни органи. HL – задна лапа, TL – опашка, AS – анална област, GS – генитална област.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com