Перфектните палачинки: 10 трика, които е важно да знаете

10113
Перфектните палачинки: 10 трика, които е важно да знаете
Снимка: iStock

Спазвате стриктно рецептата, но палачинките всеки път стават различни? Много познато. Понякога палачинките не стават добре, именно защото сте пропуснали малък, но важен детайл при приготвянето им.

Една температура на храната

Понякога палачинките не стават според очакванията заради разликите в температурата на съставките. Не можете да използвате продукти, които са значително по-студени или по-горещи от други. Извадете млякото и яйцата предварително от хладилника, за да са със стайна температура - в противен случай не можете да избегнете бучки.

Само за начинаещи готвачи - Пригответе най-лесните палачинки

Не прекалявайте!

Не бъркайте тестото твърде дълго, опитвайки се да се отървете от последната бучка. Колкото по-дълго разбивате съставките, глутенът се увеличава, а палачинките стават „гумени“.

Разделете съставките

Много готвачи пренебрегват това основно правило – сухите и мокрите съставки трябва да се смесват отделно. Добавете течната смес към сухата основа постепенно, на малки порции, за да стане тестото възможно най-хомогенно и гладко.

Гледайте консистенцията

Ако използвате предварително приготвена смес за палачинки, внимавайте като я разреждате. Не трябва веднага да добавяте целия обем течност, посочен на опаковката - тестото може да се окаже твърде течно и ще бъде трудно да обърнете палачинките.

Загрейте тигана

Не бързайте и оставете тигана да се загрее добре, иначе тестото ще поеме твърде много масло. За да проверите дали тигана е готова, пуснете малко тесто върху него. Активното цвърчене означава, че можете да започнете да печете палачинките.

Тънкости при приготвянето на палачинки

Без брашно

Ако правите палачинки без брашно, не забравяйте да използвате вискозни продукти, които могат да обединят всички съставки на тестото. Това може да бъде бананово пюре, овесени ядки, брашно от елда и дори фъстъчено масло.

Добавете газирана вода

Да, правилно прочетохте – газираната вода може да изведе едно ястие на съвсем ново ниво. Напитката действа като набухвател, като прави тестото нежно и ефирно. Искате ли да направите "дантелени" палачинки с дупки? Купете минерална вода!

Отделно разбийте белтъците

Мечтаете ли за пухкави, ефирни палачинки? След това опитайте да разбиете охладените белтъци до меки връхчета и да ги добавите към готовото тесто. Разбъркайте внимателно протеиновата маса, за да не се утаи, като използвате пластмасова или силиконова шпатула.

Забравете за маслото

За разлика от слънчогледовото и рапичното масло, които имат максимална температура на образуване на сажди, маслото започва да гори при относително ниска топлина. Ако го използвате на тиган, бъдете готови за пушек в кухнята и черни петна по вашите палачинки.

Не натискайте

Бъдете търпеливи и не правете опити да ускорите процеса, като притискате палачинката в тигана с шпатула. Като притискате тестото, изхвърляте въздушните мехурчета от него - палачинките няма да са толкова крехки, колкото се очаква.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com