Пластмасата може да се окаже с аромат на ванилия

1315
Пластмасата може да се окаже с аромат на ванилия
Снимка: iStock/Guliver

Според проучване от 2021 г., публикувано в списание Green Chemistry, изследователите са измислили как да трансформират пластмасовите бутилки в аромат на ванилия с помощта на генетично модифицирани бактерии. Авторите на изследването обясняват, че търсенето на ванилин „нараства бързо“, като се има предвид, че се намира в голямо разнообразие от хранителни, козметични, фармацевтични, почистващи и хербицидни продукти. Но не очаквайте скоро да ядете сладолед с вкус на пластмасова бутилка: това изследване само показа, че това преобразуване е възможно - не и дали е безопасно за консумация от човека.

Около половината от тялото ви са бактерии

Експертите изчисляват, че човешкото тяло се състои от 39 трилиона бактерии и 30 трилиона човешки клетки – приблизително съотношение 1:1,3. В миналото изследователите смятаха, че сме много повече бактерии, отколкото хора, със съотношение 10:1

Пластмасовата ти бутилка може да те разболее

Пластмасата намира широко приложение в изработката на опаковки, кутии, прибори за еднократна употреба, бутилки. Напитките в пластмасови...

Смъртоносните тайни за красота от миналото

Мъжете са по-склонни да са далтонисти от жените

Гените, отговорни за най-често срещания тип цветна слепота, се намират в Х хромозомата, обяснява Националният очен институт. Дори ако жените имат гените на една от двете си Х хромозоми, правилно функциониращ ген на другата компенсира тази загуба. Ако мъжете наследят гена на единствената си Х хромозома, те ще станат далтонисти.

Нямаме представа как изглежда по-голямата част от Вселената

Около 96 процента от Вселената е съставена от тъмна материя и тъмна енергия, които са неоткриваеми за хората, съобщава Space.com. Учените смятат, че това е така, защото частиците, които изграждат тези вещества, не взаимодействат с обикновена материя или светлина.

Пирамидите в Египет НЕ са най-великите пирамиди на земята

Прилепите не се разболяват от повечето вируси

Биолози откриха ядящи пластмаса универсални бактерии

Биолози от Техническия университет Чалмърс (Швеция) са открили бактерии, които могат да разлагат пластмасата на сушата и под водата,&nb...

И да, това включва и коронавирусите. Прилепите, разбира се, могат да се заразяват и разпространяват вируси, но според изследвания, финансирани от Европейската комисия, те също имат много гени, отговорни за антивирусната активност, като ги предпазват от опасност. Едно изключение от това е бясът, въпреки че според Томас Кеплер, д-р, професор по микробиология в Бостънския университет, докато прилепите понякога се разболяват от бяс, това рядко ги убива.

Бирата е два пъти по-газирана от шампанското

Докато една чаша шампанско произвежда около един милион мехурчета, половин пинта бира създава около два милиона мехурчета, според проучване от 2021 г., публикувано в списание ACS Omega. Така че защо това има значение? Повече мехурчета водят до по-интензивен вкус. Разбира се, това не означава, че бирата и шампанското са по някакъв начин сравними помежду си по вкус - те просто са били напитките, които изследователите са избрали да сравнят с резултатите си за контекст.

Хората са способни да произвеждат отрова

Вярвате или не, докато хората в момента не произвеждат отрова, технически бихме могли. Всъщност всички влечуги и бозайници имат тази способност, според статия, публикувана в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences. По принцип имаме всички инструменти, от които се нуждаем, и еволюцията зависи да ни доведе до там.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Как трябва да съхраняваме козунаците, за да са меки най-дълго време

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Как най-лесно става почистването на агнешки чревца

Какво да правите, ако кожата на лицето е суха?

Най-известните суеверия за косата и ноктите, които жените трябва да спазват

Тези зодии са орисани от звездите да бъдат щастливи в любовта

Как да влезем във форма за лятото без спорт и строги диети?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com