Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По колко сърца имат октоподите?

19 юни 2024, 15:33 часа

Октоподите са невероятни същества от морските дълбини, които удивляват с необичайните си способности и структура. Например, знаете ли, че те имат синя кръв и женските се самоубиват, след като снесат яйца?

По колко сърца имат октоподите?

Друга от тези биологични характеристики, които играят ключова роля в живота на октоподите, е наличието на няколко сърца.

Най-големите октоподи в океана (ВИДЕО)

Защо им трябват толкова много сърца?

Октоподите имат необичайна анатомия, която ги прави особено уникални сред всички морски обитатели. Те принадлежат към класа на мекотелите и се различават от повечето други по по-сложна организация.

Октоподите имат три сърца - основно сърце и две хриле. Последните се намират в хрилната кухина, имат собствени мускули и могат да се свиват. Те изпомпват кръв през хрилната капилярна мрежа, където се извършва обмен на газ, обогатявайки кръвта с кислород и премахвайки въглеродния диоксид.

Основното сърце се намира в главата на октопода и служи за циркулацията на кръвта в останалата част от тялото. Това сърце разпределя кислород и хранителни вещества към органите и тъканите, осигурявайки живота на октопода.

Уникалността се крие не само в броя на сърцата, но и в тяхната координация. Хрилните сърца работят в тясно сътрудничество, за да осигурят непрекъснато кръвообращение през хрилете. Главното сърце се координира с разклонените сърца, за да балансира кръвния поток и да поддържа правилното налягане.

Ще познаете ли с какво се храни октоподът?

Защо октоподите се нуждаят от три сърца?

Наличието на три сърца осигурява на октоподите по-добро оцеляване в морската среда. Това им позволява да бъдат ловки ловци и да се движат ефективно под вода. Три сърца също помагат на октоподите да изпълняват сложни поведенчески и ловни стратегии.

Учените не са провеждали експерименти и не знаят какво ще се случи, ако хрилните сърца бъдат отстранени от мекотело. Има обаче предположение, че без тях октоподът няма да умре, въпреки че неговите двигателни и адаптивни способности най-вероятно ще се влошат значително.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес