Най-големите октоподи в океана (ВИДЕО)

21987
Най-големите октоподи в океана (ВИДЕО)
Снимка: NOAA/R. N. Lea / Public Domain

Повечето октоподи в Световния океан водят придънен начин на живот (близко до дъното) – при това много видове се срещат изключително на големи дълбочини. Те са най-известният разред главоноги. Науката, която изучава октоподите и други главоноги, се нарича теутология. Сега учените продължават да ги изследват, като използват най-модерните технологии за тази цел.

Интересното е, че тези същества имат 3 сърца - а във вените им тече синя кръв. При това те са много интелигентни, което е доказано от редица експерименти.

Малко хора знаят факта, че тези главоноги могат да живеят няколко часа без вода. За съжаление поначало продължителността на живота на октоподите е само до 5 години, при това големите индивиди живеят още по-малко - до 2 години. Любопитно е, че тези същества нямат скелет - в резултат на което всичките им движения се извършват с помощта на мускули и сухожилия. Поради липсата на скелет, те могат да се вмъкват дори в малки дупки. Някои от октоподите, които обитават океана, се отличават със своите невероятни размери и анатомични характеристики.

Октоподът дофлейн

Най-големият вид октоподи на планетата е кръстен на немския зоолог Франц Теодор Дофлейн (1873 - 1924). Дължината на тялото му достига 9.6 м, а теглото му - 270 кг! Откъдето и да го погледнеш, това е истинско морско чудовище. Интересен факт е, че такъв гигант израства от ларва с диаметър не повече от 4 мм. Октоподите дофлейн често се наричат ​​морски дяволи заради израстъците над очите им, подобни на рога. През 1940-те години научният свят имал възможност да опознае един от най-големите дофлейни. Теглото на морското животно било около 180 кг, а дължината на тялото 8 м.

Октоподите дофлейн предпочитат да обитават хладни води, като ловят риба, ракообразни и други главоноги. Тялото им, както по принцип на октоподите от всички разновидности, е изключително пластично.

Октоподът аполион – ангелът на смъртта

Октоподът аполион е получил зловещото си прозвище далеч неслучайно. Когато нападат плячката си, този вид октоподи хвърлят в нея струя отрова, след което започват да изсмукват вътрешностите ѝ. Ловуват основно морски раци. За човек ухапването от аполион не е фатално, въпреки че е доста осезаемо. Отокът може да остане до 2-3 седмици. Учените твърдят, че по принцип октоподите не нападат хората и предпочитат да направят всичко възможно, за да избягнат среща с човека – като всички ухапвания от тези главоноги са с цел самозащита, когато се почувстват застрашени.

В края на ХІХ век бил открит 5-метров аполион, чийто обхват на пипалата достигал 8.5 м. Прави впечатление, че телесното тегло на октоподите от този вид е много малко, а размерът на самото тяло рядко надвишава 30 см. Тези октоподи се срещат предимно във водите на Северна Америка.

Кръстиха на Джо Байдън древен калмар-вампир

Октоподът янаги-дако

Един от най-големите октоподи е янаги-дако, или „върбов октопод“, който живее в крайбрежните води на японския остров Хокайдо. Дължината на тялото му може да достигне 3 м. За японците янаги-дако е истински кулинарен деликатес - но, поне засега, гастрономическите увлечения на хората по негов адрес не застрашават съществуването на вида.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Как трябва да съхраняваме козунаците, за да са меки най-дълго време

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Как най-лесно става почистването на агнешки чревца

Какво да правите, ако кожата на лицето е суха?

Най-известните суеверия за косата и ноктите, които жените трябва да спазват

Тези зодии са орисани от звездите да бъдат щастливи в любовта

Как да влезем във форма за лятото без спорт и строги диети?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com