Почина сър Тери Пратчет

17852
Почина сър Тери Пратчет
Снимка: Getty Images / Guliver

Британският писател сър Тери Пратчет е починал. Това става ясно от информация, публикувана на страницата му в социалната мрежа Facebook.

В съобщението се допълва: "Светът загуби един от най-ярките и острите си умове. Почивай в мир, сър Тери Пратчет".

Кончината беше съобщена и в официалния профил в Twitter на твореца с краткото съобщение: "Край!" (The End). Това се случи малко 17 ч. българско време. Няколко минути по-рано беше публикувано следното: "Тери хвана ръката на Смърт (герой от поредицата "Светът на диска - бел.ред.), последва го през вратите и пое из черната пустиня, която се простира под безкрайната нощ". (Terry took Death’s arm and followed him through the doors and on to the black desert under the endless night).

Терънс Дейвид Джон "Тери" Пратчет е роден на 28 април 1948 г. в Англия. Той е автор на близо 70 романа. Вероятно неговата най-известна творба е поредицата "Светът на диска", от която са издадени 40 тома.

През последните години творецът се бореше с болест на Алцахаймер.Той научи ужасната диагноза през 2007 г. Въпреки това продължи да твори, успявайки да завърши последната си книга през миналото лято, обяснява BBC.

Здравословното състояние на Тери Пратчет се влошава

Световноизвестният британски писател сър Тери Пратчет за пръв път отмени участието си в обществено мероприятие - фестивал в Манчестър, ...

Последната книга от "Светът на диска" стана факт посредством технология за гласово разпознаване. Това се наложи, тъй като заради болестта авторът загуби способността си да пише.

Удостоеният с рицарско звание писател е починал в дома си. Според изказване на издателя му Пратчет е посрещнал края си в леглото, а редом до него е спяла любимата му котка. Смъртта е настъпила по естествен начин.

По-рано тази година британецът получи гръдна инфекция, която с времето се влоши, пише британският в. Telegraph.

В интервю за изданието, взето през 2013 г., Пратчет обясни, че би желал да умре в избран от него момент, в градината си, пиейки бренди и слушайки своя iPod. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com