Почивката сред природата не е за всеки

2456
Почивката сред природата не е за всеки

Независимо от разпространеното мнение, че почивката сред природата успокоява нервите, този вариант е полезен далеч не за всички хора – някои, напротив, се чувстват по-добре сред шумната градска среда. До този извод да стигнали американски учени, съобщава Medical News Today.

"Литературата на тази тема говори, че природата по принцип по-добре възстановява когнитивните способности от градската среда, но ние се усъмнихме, че тази едностранна перспектива е точна", казва ръководителят на изследването доц. Кевин Нюман от колежа Провидънс в Род Айлънд.

Мъж създаде песен, използвайки за ноти птици. Чуйте звука на природата (ВИДЕО)

Какво би станало, ако птиците, накацали по електрическите кабели бъдат превърнати в музикални ноти? Как тяхната невероятна позиция в пр...

За да проверят своята хипотеза, учените предложили на доброволци задачи, изискващи сериозно умствено напрежение. Например да пишат изречения без използването на буквите А и Н. След това доброволците отговаряли на въпроси, които сочат тяхното ниво на невротизъм – дали са били притеснени, раздразнителни, напрегнати.

После те трябвало да изразят своето отношение към думи или картини, свързани с природата или градската среда. Невероятно, но резултатите показали, че по-невротичните хора по-добре възстановяват своите когнитивни способности, когато мислят за деловата атмосфера в града. Асоциациите с природата подействали по-ефективно на по-спокойните участници.

Изследователите открили също така, че не е задължително невротиците да се потапят в напрежението на града, за да се възстановят. Подобни стресови сигнали се срещат и в природата, което показала реакцията на такива думи като "мечка", "отвесна скала" и "гръм".

Хората с ниско ниво на невротизъм, напротив – не е задължително да търсят възможности да излязат сред природата. Тихите градски места, като например книжарници или библиотеки, също ще им подействат "изцеляващо".

Люлеещ се диван сред природата - райско кътче за почивка

Swing Rest е висящ, мек и удобен диван, създаден от френския дизайнер Даниел Поузет. Тази мебел е подходяща за високи тавани и повече ...

"По принцип хората се чувстват добре в условия, които съответстват на тяхната личност - казва Нюман. – Представете си такъв човек с невротичен тип личност като Уди Алън. Ако го изпратите в гората, това може да има по-скоро негативен ефект."

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com