Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полезни съвети за това как да натрупаме богатство

04 септември 2021, 20:25 часа

Току-що напуснала колежа, Тори Дънлап - сега съветник по лични финанси и основател на образователната платформа за финансиране „Първите ми 100 000 долара“ си поставя за цел да натрупа нетна стойност от 100 хиляди долара до 25 -годишна възраст. Тя постигна тази цел и оттогава е поставила за своя мисия да помага на други жени да разберат как да натрупат богатство. 

Как да натрупате богатство в няколко стъпки според нея:

1. Платете първо на себе си

Една от най-важните първоначални стъпки, които Дънлап казва на хората да предприемат, е да автоматизират спестяванията си. „Това ще бъде наистина важно, защото прави това, което наричаме в индустрията „ първо плащайте на себе си “, казва тя. „Ако заделяте спестявания на автопилот и не се налага да мислите за това и не правите сметки и разчети в края на месеца, когато вече нямате пари, това може да позволи натрупването на парите ви без дори да го осъзнавате."

Можете да настроите автоматично прехвърляне от вашата разплащателна сметка към вашата спестовна сметка, казва тя. Също така има платформи за удържане на спестявания, които ще го направят вместо вас. „Можете да си зададете следната максима:„ Искам пет процента от всяка заплата да се вкарат в тази спестовна сметка с висока доходност, а останалата част в разплащателната ми сметка “, съветва Дънлап.

2. Определете стойностите на разходите си

Докато Дънлап казва, че много финансови експерти ще ви кажат, че причината да не сте богати е, че купувате твърде много ненужни неща, тя отбелязва, че това е неточност. „Това не е причината да не сте богати“, казва тя. 

Тя не съветва клиентите да спрат да харчат пари. Вместо това тя ги съветва да спрат да харчат пари за неща, които не ги интересуват. И за да помогне на клиентите да бъдат по-внимателни в разходите си, тя ги кара да идентифицират това, което тя нарича трите им ценностни категории. „Това са трите области в живота ви, в които искате да отидет по-голямата част от вашите пари“, казва тя. "Това са трите области, които ви носят най-голяма радост."
Така, например, за нея това би било пътуване, хранене навън и закупуване на растения. 

3. Не чакайте да инвестирате

Дънлап вижда твърде много хора, които отлагат инвестициите или изобщо не инвестират. Тя отправя и предупреждение: „Няма да можете да си позволите да се пенсионирате, ако не инвестирате“. Според нейният опит първата причина, поради която хората чакат да инвестират, е страхът - страх да не започнат или страх да не го направят неправилно. „Истината е, че инвестирането не е толкова страшно“, казва тя. "В действителност инвестирането не е толкова плашещо.". Също така споделя: „Не е нужно да чакате, докато спечелите повече пари, или докато забогатеете, или докато остареете“, казва тя. "Просто започнете, дори ако това е само 50 долара на месец, защото когато става въпрос за инвестиране, важно е да мислите за време, а не за сумата на парите."

4. Водете си паричен дневник

За да разберете, проследите и потенциално ограничите разходите си, Дънлап силно препоръчва да водите дневник за своите харчове за две седмици до месец. В него ще запишете всичко, за което харчите парите си, и ще включите размера на разходите, защо сте ги похарчили и как се чувствате. Въпреки това е важно да не съдите действията си, казва тя, а повече да ги наблюдавате и анализирате. Това упражнение ще ви помогне да видите къде отиват парите ви и дали къде отиват наистина си заслужава (например към трите ви ценностни категории) или просто служи като временен допаминов удар. 

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес