Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полезните храни, които консумираме неправилно и не се възползваме напълно от тях

27 май 2022, 13:20 часа

Често, когато приготвяме храна, забравяме, че топлинната обработка намалява съдържанието на витамини в храната. Ако знаете тайните на някои продукти, можете да увеличите благотворното им въздействие върху тялото ни.

Кисело мляко

Когато отворите купа кисело мляко, често ли изливате някаква течност отгоре? Тази суроватка е богата на протеини, витамини, калций, фосфор и минерали. Отцеждането не се препоръчва, но е достатъчно киселото мляко да се разбърка с лъжица до гладкост.

Не забравяйте, че при нагряване във ферментирали млечни продукти всички бактерии умират. Ето защо, когато приготвите сос или просто излеете заквасена сметана върху горещи ястия, естественият пробиотик губи свойствата си.

Ягоди

Чудите ли се къде може да грешите в яденето на ягоди? Всъщност повечето от хранителните вещества - витамин С, антиоксиданти - ще се изпарят веднага щом дръпнете дръжката от зрънцето. Те са много чувствителни към светлина и кислород, така че свалете дръжката само когато поставите ягодата в устата си, или по-скоро хванете опашката и захапете плода.

Черен чай

Малко хора пият чист черен чай без добавки, като предпочитат да добавят захар, мед, лимон или мляко. Именно с млякото пиенето на чай е не само безполезно, но и опасно. Когато чаят и млякото взаимодействат, някои от полезните свойства на черния чай се разрушават и катехините на чая, под въздействието на млечния протеин, затрудняват храносмилането на организма.

Броколи

Този зеленчук съдържа максимално количество витамини и минерали – витамин С, антиоксиданти и хлорофил. Всичко това обаче попада в тялото ви, ако броколите се приготвят на пара. Във всеки друг случай този зеленчук ще бъде полезен за червата само като фибри.

Аспержи

Същото се случва и при продължителната термична обработка на аспержите, особено когато се варят във вода. За да запазят всичките си полезни свойства, аспержите трябва бързо да се изпържат в горещ тиган или да се приготвят на пара - ще станат нежни и хрупкави. Ако все пак варите аспержи във вода, използвайте бульона след това, в него има твърде много витамини, за да го изливате безмилостно в мивката.

Домати

С този зеленчук е точно обратното. Оказва се, че варените домати са много по-здравословни от консумираните сурови. Ликопенът е фитонутриент, който предотвратява сърдечно-съдови, онкологични и възпалителни заболявания и се отделя при топлинна обработка.

Месо на грил

Месата на дървени въглища или скара, въпреки че не съдържат допълнителна мазнина, не винаги са здравословни. Когато върху месото се образува коричка от въглен, тя става фатална - такава кора съдържа вещество, което провокира растежа на раковите клетки.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес