Полезните храни, които консумираме неправилно и не се възползваме напълно от тях

738
Полезните храни, които консумираме неправилно и не се възползваме напълно от тях
Снимка: iStock

Често, когато приготвяме храна, забравяме, че топлинната обработка намалява съдържанието на витамини в храната. Ако знаете тайните на някои продукти, можете да увеличите благотворното им въздействие върху тялото ни.

Кисело мляко

Лекар: Яжте тези храни за чист и здрав стомах

Редовната консумация на определени храни помага за възстановяване на функцията на червата. Функцията на целия организъм и силата на им...

Когато отворите купа кисело мляко, често ли изливате някаква течност отгоре? Тази суроватка е богата на протеини, витамини, калций, фосфор и минерали. Отцеждането не се препоръчва, но е достатъчно киселото мляко да се разбърка с лъжица до гладкост.

Не забравяйте, че при нагряване във ферментирали млечни продукти всички бактерии умират. Ето защо, когато приготвите сос или просто излеете заквасена сметана върху горещи ястия, естественият пробиотик губи свойствата си.

Ягоди

Чудите ли се къде може да грешите в яденето на ягоди? Всъщност повечето от хранителните вещества - витамин С, антиоксиданти - ще се изпарят веднага щом дръпнете дръжката от зрънцето. Те са много чувствителни към светлина и кислород, така че свалете дръжката само когато поставите ягодата в устата си, или по-скоро хванете опашката и захапете плода.

Черен чай

10 начина да добавите повече протеини към менюто си

Протеините са необходими за всички метаболитни процеси, протичащи в нашето тяло и за изграждането и възстановяването на тъканите. Проте...

Малко хора пият чист черен чай без добавки, като предпочитат да добавят захар, мед, лимон или мляко. Именно с млякото пиенето на чай е не само безполезно, но и опасно. Когато чаят и млякото взаимодействат, някои от полезните свойства на черния чай се разрушават и катехините на чая, под въздействието на млечния протеин, затрудняват храносмилането на организма.

Броколи

Този зеленчук съдържа максимално количество витамини и минерали – витамин С, антиоксиданти и хлорофил. Всичко това обаче попада в тялото ви, ако броколите се приготвят на пара. Във всеки друг случай този зеленчук ще бъде полезен за червата само като фибри.

Аспержи

Същото се случва и при продължителната термична обработка на аспержите, особено когато се варят във вода. За да запазят всичките си полезни свойства, аспержите трябва бързо да се изпържат в горещ тиган или да се приготвят на пара - ще станат нежни и хрупкави. Ако все пак варите аспержи във вода, използвайте бульона след това, в него има твърде много витамини, за да го изливате безмилостно в мивката.

Защо НЕ трябва да ядем пресен хляб?

Кой не обича уханието на току-що изпечен хляб, излязъл от фурната? Миризмата му винаги бива свързвана със семейна трапеза и вкусни дома...

Домати

С този зеленчук е точно обратното. Оказва се, че варените домати са много по-здравословни от консумираните сурови. Ликопенът е фитонутриент, който предотвратява сърдечно-съдови, онкологични и възпалителни заболявания и се отделя при топлинна обработка.

Месо на грил

Месата на дървени въглища или скара, въпреки че не съдържат допълнителна мазнина, не винаги са здравословни. Когато върху месото се образува коричка от въглен, тя става фатална - такава кора съдържа вещество, което провокира растежа на раковите клетки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com