Ползи от сушените сливи

8685
Ползи от сушените сливи
Снимка: iStock

Сините сливи и в частност сушените, имат много ползи за нашето здраве. Въпреки че списъкът с предимства е наистина дълъг, ние избрахме първите десет: 

1. Поддържат червата ви здрави

Сините сливи притежават голямо количество разтворими фибри, наречени пектин, за които е известно, че поддържат здравето на червата непокътнато. Той помага да се изчисти чревния тракт, което съдейства за по-доброто изхождане. Смята се и за естествено слабително средство.

2. Предотвратяват ранните признаци на стареене

Има само едно ефективно нещо, което съдейства  за намаляване на ранните признаци на стареене, а това са антиоксидантите. Антиоксидантите в сините сливи работят за възстановяване на увредените клетки. По този начин клетките функционират правилно, предотвратявайки признаците на ранно стареене.

3. Помагат за справяне с остеопорозата

Според проучване, публикувано в списание Osteoporosis International, яденето на сушени сливи може да покаже значително подобрение при тези, които имат остеопороза. По принцип, сините сливи имат възможноста да  помогнат за подобрения на костната плътност, особено при жени в постменопауза.

4. Предотвратяват анемията

Дефицитът на желязо е много често срещан при жените, поради което те усещат редовно умора, задъхват се, раздразнителни и с нисък имунитет.

5. Не вдиха нивото на кръвната захар

Храносмилането се забавя значително от разтворимите фибри, поради което не изпитвате желание да ядете сладко. Точно затова сините сливи помагат да се поддържа нивото на кръвната захар на човек.

6. Предотвратява косопада

Дефицитът на желязо е една от най-големите причини, които могат да причинят проблеми с косата като сух скалп, падане на косата и побеляване. Но витамин В и С в сините сливи помагат за ефективно справяне с тези проблеми.

7. Подпомагат възстановяването на мускулите

 Ако получавате мускулни травми често, това е ясен индикатор, че тялото ви има недостиг на бор. Така че дами, яжте редовно сушени сини сливи.

8. Сините сливи помагат да заспите лесно

Сините сливи са естествен източник на магнезий, който е известен като минерал, предизвикващ съня. Така че, ако сте пили хапчета, за да спите добре през нощта, опитайте да засилите консумацията на сините сливи, защото те със сигурност ще ви помогнат.

9. Подобряват здравето на сърцето

Известно е, че сините сливи поддържат в нормални рамки холестерола и кръвното налягане, което е пряко свързано със здравето на сърцето. Това се дължи на присъстващите в него разтворими фибри.

10. Помага при отслабване

Сушените сини сливи са чудесни за закуска. Също така, това е една суперхрана, която ви помага да поддържате апетита си и контролира желанието за сладка и пържена храна. Всичко това е заради пектина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?
Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Обидите са част от т.нар. агресивна комуникация според популярния психиатър Жак Лакан. Не знаем дали фактът, че се коментират и дефинират от психиатър...