Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правила за съхранение на храна в хладилника през лятото: много домакини не ги знаят

14 юни 2024, 11:33 часа

За да предотвратите развалянето на храната в горещините, е важно да знаете някои правила за съхранение в топлите дни. Ако не се погрижите предварително за това, съществува риск един обикновен обяд да завърши със сериозно отравяне.

Лятото е любимото време на годината за мнозина. Но всяко време на годината има своите недостатъци.

През лятото е доста горещо и влажно. Освен това, поради постоянните пътувания или до вилата, или на пикници, не е толкова лесно да се следи храната. Междувременно понякога храната се налага да остава на топло място за няколко часа и  може да се развалии дори да се превърне в реална заплаха за вашето здраве.

Съществуват няколко правила, които ще ви помогнат да съхранявате храната правилно и да не се отровите.

 

Месо

Няма значение дали е телешко или пуешко. Всяко месо е нетраен продукт. Ако след пикник ви остане малко свинско или агнешко шишче, то лесно ще остане в хладилника при температура от 2 до 6 градуса над нулата до 36 часа. Птичият шиш може да се съхранява не повече от два дни.

По-добре е кюфтета и друга кайма да се съхраняват в хладилника за 24 часа. Освен това, готовите карантии и пастетите имат еднакъв срок на годност.

Пушеното месо трае малко по-дълго: охладеното пиле ще издържи в хладилника около 72 часа и няма да се развали.

7 начина за правилно съхранение на храната

Зеленчуци и салати

Някои хора вярват, че зеленчуците и билките могат да се ядат, дори и да са гнили. В действителност обаче е най-добре да изхвърлите всички плодове, марули или зеленчуци при първите признаци на разваляне.

По-добре е да ядете нарязани и измити зеленчуци през следващите 18 часа. По-добре е да не подправяте салата от сурови зеленчуци и плодове веднага, тогава тя също ще престои 18 часа. Но с повторно вадене срокът на годност ще бъде намален до 12 часа.

Най-опасни са салатите, в които са добавени консервирани зеленчуци или яйца. Такова ястието може да се развали в рамките на 6 часа след приготвянето.

5 старинни начина за запазване на хранителни продукти

Мляко, риба, гарнитури

Една от най-популярните гарнитури са картофите. Съхранява се около 16 часа – както варено, така и пържено. Същото правило важи и за зърнените храни и задушените зеленчуци.

Прясното мляко може безопасно да се съхранява отворено в хладилника за около 36 часа, а ферментиралите млечни продукти могат да се консумират в рамките на 72 часа.

Срокът на годност на рибните ястия зависи от метода на готвене. Просто прясната риба ще издържи не повече от един ден в хладилника. Кюфтета, пайове и аспик могат да се съхраняват до 24 часа, пушена риба - до два дни.

Десерт

Всички видове пайове и рула могат да се съхраняват в хладилника не повече от един ден. Но срокът на годност на тортите и сладкишите зависи от съставките. Например, протеинови торти, суфлета или торти с горски плодове могат да се консумират в рамките на 72 часа.

Тортите с крем или бита сметана не трябва да се съхраняват повече от 18 часа. Пандишпановото руло ще издържи около 36 часа.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес