5 старинни начина за запазване на хранителни продукти

8966
5 старинни начина за запазване на хранителни продукти
Снимка: Makalu / Pixabay

Във всички времена и епохи пред хората стоял въпросът за осигуряване на храна. В древността обаче истинският проблем бил не толкова самото добиване на хранителните продукти, колкото съхраняването им. Да, днес във всяко жилище има хладилник – но преди стотици и хиляди години било необходимо да се използват различни трикове, за да има какво да се яде през студения сезон, когато зеленчуковите култури и плодните дървета не дават реколта.

1. Езера. В праисторически и древни времена хората се прехранвали главно с лов на диви животни и събирателство на растения. Тогава въпросът за запазване на храната по-дълго време стоял особено остро. Един от най-популярните начини за удължаване на „срока на годност“ на продуктите, преди всичко на месото, бил използването на водоеми като естествени, природни хладилници. Археологическите находки показват, че преди няколко хиляди години месото на големи животни като мамути, било поставяно в езера, което позволявало да се съхранява до 6 месеца поради наличието на лактобацили във водата, които произвеждат млечна киселина – именно тя запазва мускулите, като в същото време ги омекотява.

Не увивайте с фолио остатъци от храна!

Алуминиевото фолио е основен елемент в нашата кухня. С него покриваме храната, особено остатъците, като по този начин предотвратяваме н...

2. Блата. Въпреки че хората винаги се стараели да се заселят близо до природни водоеми, последните все пак не били достатъчно. Затова подходящи за съхраняване на храна се оказали дори блатата. Основен носител на техните хладилни свойства е торфът, който представлява хладна, силно киселинна среда с ниско съдържание на кислород - идеална за консервиране на нетрайни продукти. Например, в Северна Европа била доста разпространена практиката да се съхранява масло в блата - и понякога такива вековни маслени запаси се откриват в наше време при пресушаването на блатни местности.

3. Салицилова киселина. За по-кратковременно съхранение на месо или риба са използвани по-малко радикални методи. Например, продуктите може да бъдат поръсени със салицилова киселина. За по-добър резултат веществото под формата на прах се втривало внимателно по протежение на костите и хрущялите, а след това се увивало в кърпа. С този метод месото и рибата могат да се съхраняват повече от две седмици. А накисването на яйца в разтвор на салицилова киселина им позволява да се запазят до 6 месеца.

4. Керамични съдове. В Персия през Средновековието, за да се запази храната по пътя, я слагали в керамични гърнета, които се увивали с мокри парцали. Главното било да не се забрави парцалите периодично да бъдат навлажнявани - тогава продуктите вътре в съдовете остават хладни и се съхраняват доста дълго време.

5. Въглища. Месото може да се съхранява седмици наред и да остане свежо благодарение на... въглища. То се нарязва на парчета, които се овалват в дървени въглища. След това се увива в кърпа и се окачва да виси на тъмно място. Въглищата са добре познат антисептик. Дори месни продукти, които започвали да се развалят, бивали спасявани по следния начин: измивали добре месото, слагали го в съд с вода и хвърляли там жарава - по този начин едновременно го дезинфекцирали и се избавяли от неприятната миризма.

Продуктите, които е напълно безсмислено да държим в хладилника си

Хладилникът е част от интериора на всяко кухненско помещение. Дори не можем да си представим живота без присъствието на този уред. Поня...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно