Правилото „5 секунди“ за железен имунитет - наистина ли работи

8132
Правилото „5 секунди“ за железен имунитет - наистина ли работи
Снимка: iStock

Правилото "5 секунди" е добре известно на всеки. Според него, ако изтървем храна на пода или върху друга повърхност и я вдигнем след по-малко от 5 секунди, то тя е напълно чиста и можем да я изядем без притеснения за здравето си.

Но това наистина ли е така? Може ли да получим хранителна инфекция? В действителност това зависи от много фактори.

Чистота на пода

Ако някой току-що е минал по пода с мръсни обувки или там е бил домашният ви любимец, вероятно по подовата настилка има болестотворни бактерии и то в големи количества.

Какво сте изтървали?

Също така е от значение и какво точно сте изтървали на пода. Крекерите или бисквитите ще абсорбират много по-малко мръсотия и бактерии от пода, отколкото парче пица или чиния спагети с доматен сос. 

Правилото за престоялата на пода за пет секунди храна е вярно

Всеки от нас е чувал прословутото схващане, че ако си изпуснеш нещо за ядене на пода и не е стояло там повече от пет секунди то тази хр...

Каква е подовата настилка?

От голямо значение е и подовата настилка, върху която е паднала храната. Ако върху килима падне сандвич, по него ще има по-малко микроби, отколкото ако падне върху ламинат.

Малко мръсотия няма да навреди - вярно ли е това

Факт е, че съвременният живот е твърде „стерилен“. Обръщаме много внимание на чистотата и според някои експерти би било по-добре да променим това, за да се повишат съпротивителните сили на организма ни. Въпреки това, няма научни изследвания в подкрепа на подобни твърдения.

Напротив, доказано е, че спазването на правилата за хигиена у дома и навън намалява риска от заразяване с инфекции, включително и хранителни.

Кои важни хигиенни навици пропускат всички?

Поддържането на лична хигиена е от съществена важност за здравето и привлекателността. Съвременният човек е свикнал с ежедневния душ, и...

Според някои доклади броят на хората, страдащи от алергии и хронични имунни заболявания, се увеличава именно поради прекомерната чистота. Поддръжниците на тази хипотеза смятат, че децата нямат достатъчно контакт с патогени и растат в твърде стерилна среда. Всъщност имунната ни система трябва да бъде "тренирана" като постоянно контактува с микроорганизми (бактерии, дрожди, гъбички и др.).

Работи ли правилото за "петте секунди"

Това е особено важно в детството и юношеството. Но въпреки всичко са необходими повече научни изследвания, за да се определи точният механизъм на действие и степента на неговото влияние върху формирането на имунната система. 

Също така, не си мислете, че вече няма нужда да почиствате кухнята или да миете ръцете си. Бактериите са наистина много важни за смилането на храната и за нашия имунитет. Но и не забравяйте, че те са и основната причина за куп инфекциозни заболявания. Ето защо не трябва да пренебрегвате правилата за хигиена в ежедневието.

Заключение: опитайте се да сведете до минимум риска от инфекция, като спазвате всички хигиенни мерки. И, разбира се, забравете за правилото „пет секунди“. Разчитайте на разума си. И запомнете, дори и при малко съмнение за чистотата на дадена храна не я консумирайте.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com