Предпазете тъканите от избеляване при пране с тези трикове

1196
Предпазете тъканите от избеляване при пране с тези трикове
Снимка: iStock

Ниското качество на материите и боите на дрехите от евтини конфекции, съчетани с некачествени препарати за пране и неподходящи програми, както и неумението на домакинята, са основна причина новата дреха да изглежда съсипана и негодна за носене само след няколко обличания. Колкото по-евтини са дрехите, толкова по-кратък е животът им, ако не полагате нужната грижа за тях.

Ако висококачествените тъкани са извън скромния ви бюджет, нашите съвети за предпазване на цветовете от избеляване по време на пране ще ви бъдат от полза, за да съхраните цветните си или тъмни нискобюджетни дрехи като нови възможно най-дълго. Това ще ви спести средства и време.

8 неща, които никога не трябва да слагате в пералнята

Въпреки факта, че пералнята е предназначена да пeре, някои дрехи и тъкани тях никога не трябва да се слагат в нея. Ето кои са те. 1. Д...

Как да предпазите тъмните дрехи от избеляване при пране?

Черните дрехи се нуждаят от специален препарат, специално създаден за тъмни цветове. Той ще се погрижи за тъканите и ще ги предпази от отминаване на цвета и избелване. Важно е и да предпочитате пране на ниски температури – не повече от 30 градуса. Замърсяванията не личат по тъмните дрехи следователно няма нужда от високи градуси и дълги програми. Настройте машината на възможно най-кратката и задължително пуснете допълнително изплакване, за да сте сигурни, че няма следи от препарата, които могат да белеят върху дрехата. 

Най-добрият избор за черните дрехи е пране на ръка с хладка вода и изплакване с добавяне на лъжичка оцет. Той ще запечата отлично тъмните цветове. Избягвайте употребата на центрофуга и сушене – те са пагубни за черния цвят. Тъмните дрехи трябва да изсъхват естествено на простора, като задължително се обръщат, ако има слънце, за да не избелеят от парещите му лъчи. Харесван от домакините е трикът с кафе или черен пипер – добавят едно от тях към водата за изплакване в легена с цел да подсили цвета и да го съхрани. Кафето придава и уникален аромат, изпробвайте го, когато перете на ръка.

Как да предпазите цветните дрехи от избеляване при пране?

Трик със сешоар ще ви избави от петната по дрехите

Въпреки развитието на технологиите и появата на перални машини с много екстри, невинаги е възможно напълно да се премахнат петната по д...

Цветните тъкани са не по-малко чувствителни от черните. Те също се нуждаят от деликатен препарат, предназначен за цветно пране. Ако не искате да пускат по време на пране и да изгубят блестящите си вибриращи цветове, следвайте този трик – вземете едра сол и поръсете дрехата с нея, потопете дрехата, поръсена със сол, в леген, в който сте добавили към водата бял оцет. Оставете половин час. След това може да сложите дрехата в машината, като я изчистите от солта, уверени, че цветът няма да пусне и да съсипете останалите дрехи, както и че любимият ви аутфит няма да избелее.  

Друг трик, съхраняващ цветовете, е избягването на претоварването на пералнята и пускането ѝ само с половината от капацитета. Когато препълните пералнята с дрехи, те се трият по-усилено една в друга по време на пране и това води до по-бързо избеляване на материите, както и до риск да са оцветят от друга дреха. Добра идея е и да ги перете обърнати наопаки – така също ще ги предпазите от триене и избеляване. И тук, както и при черните дрехи, важи правилото да избягвате сушенето на високи температури и да предпочетете естественото сушене на простора.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои обичаи задължително се спазват на Лазаровден за късмет?

Откриха череши с мистериозна течност на 250 г. в скривалище на Джордж Вашингтон

Как се пише: озадачен или озадъчен?

5 причини, поради които подаръкът на саксийно цвете ще убие енергията в дома ви

5 стайни растения, които ви помагат да отслабнете с чудодейната си енергия

Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците

Експерт: Струва ли си да купувате по-скъп шампоан?

Експерт: Качественото месо се познава още в магазина по това

Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com