Препоръките за слънцезащита все още не се спазват достатъчно

1005
Препоръките за слънцезащита все още не се спазват достатъчно
Снимка: iStock

Ново проучване, проведено в седем страни по света, разкрива, че по-малко от една трета от децата са получили адекватна слънцезащита, когато са изложени на слънце през най-горещите часове на деня. Цифра, която е доста тревожна предвид рисковете. А при възрастните нещата са още по-зле.

По време на конгреса на Европейската академия по дерматология и венерология (EADV) в Словения, Пиер Фабр разкрива резултатите от своето проучване „Слънцезащитна оценка на семейния опит (SAFE)“. Това проучване е проведено от френската компания EMMA, сред 8 120 възрастни, които се прижат за деца (6 662 родители и 1 458 баби и дядовци) през летния период, през август 2021 г. във Франция, Германия, Испания, Италия и Съединените щати и през януари 2022 г. в Бразилия и Австралия. И е ясно, че възрастните и децата все още не спазват здравните препоръки за слънцезащита.

Ако ползвате слънцезащитни продукти, това са вредните им съставки

Миналата година, в разгара на летния сезон, само около една трета от децата са получили адекватна слънцезащита, докато са били изложени на слънце в часовете на деня, когато слънцето е най-силно. Тази стойност пада до 13% за възрастното население. И това не е единствената препоръка, която мнозина не следват. Докато здравните специалисти препоръчват да се прилага слънцезащита поне на всеки два часа по време на периодите на слънчево греене, когато рискът се счита за най-висок - между 11 сутринта и 17 часа - само 18,5% от децата всъщност са се вслушали в тези съвети.

„Между 50% и 80% от комбинацията от рискове, на които се подлагаме, се случва в ранна детска възраст и е водещата причина за повечето ракови заболявания на кожата“, посочва д-р Ариадна Ортис Брюге Медицинска дирекция в Laboratoires Dermatologiques Avène. Проучването обаче показва, че 32% от децата са имали поне едно слънчево изгаряне през лятото; средният брой слънчеви изгаряния е две.

Няколко полезни съвета как да изберете най-добрата слънцезащита, за красив и здравословен тен

Недостиг на информация

Това поведение може да се обясни с липсата на информация за защита от слънцето, както и с определени недоразумения, които очевидно продължават, въпреки провежданите всяка година превантивни кампании. Почти един от двама анкетирани (45%) признава, че не знае, че UVB лъчите причиняват слънчево изгаряне, 27% не знаят, че UVA лъчите ускоряват стареенето на кожата, а повече от една пета от анкетираните са убедени, че облаците предпазват от слънцето.

Тези цифри обаче скоро могат да се променят драстично към по-добро, като се има предвид, че много деца приемат въпроса сериозно. Близо 47% от тях заявяват, че биха нанесли слънцезащитен крем без помощта на родителите си. Това е вярно във всички изследвани страни, от Франция (41%) до САЩ (54%), както и Испания (близо 52%) и Германия (близо 46%). Най-младите респонденти показват, че са наясно с проблемите, свързани със защитата от слънцето

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com