При махмурлук: какво е най-добре да ядем?

10046
При махмурлук: какво е най-добре да ядем?
Снимка: iStock

Несъмнено, мнозина са изпадали в следната ситуация: понеделник е, човек е ужасно жаден и още по-ужасно е, че въобще не му се ходи на работа. Но шефовете не се интересуват дали седмият коктейл снощи в заведението наистина е било излишен. Те очакват от вас да сте свежи и бодри в работата. Да, но каква ти там свежест и бодрост с този жесток махмурлук?

Д-р Евгений Мосин и д-р Алена Парецкая ни обясняват тук как най-безболезнено да преминаваме през подобни състояния. 

Тези храни ще бъдат за вас спасителни от последиците на прекалено активния уикенд.

Шкембе-чорба

Най-напред, разбира се, българската класика: бульон-трезве, познат като шкембе-чорба. Как ни спасява тя и защо всички я препоръчват при такова състояние? Причината е, че при нейното приготвяне от субпродуктите (карантиите) се извличат храносмилателни ензими; те ускоряват и засилват метаболизма, при който се изхвърлят остатъците от алкохола.

Кой е най-ефикасният лек за махмурлук?

Смути

Алкохолът е висококалориен, а мезетата, които вървят с него, обикновено са склад за мазнини. Опитайте при махмурлук да пиете смути! То ще ви спаси от обезводняването, ще ви даде запас от витамини и ще ви помогне да изкупите вината си пред вашия организъм за прекаленото пиене.

Яйца

Препечени филийки с бъркани яйца – това е чудесна закуска за махмурлук. Ако смутито не е достатъчно, за да ви освежи в понеделник сутрин, направете си за закуска бъркани яйца или омлет. Яйцата са чудесен източник на белтъчини и е известно, че помагат за премахване на остатъчния алкохол. Можете да добавите препечен хляб към тях, за да се получи по-задоволителна и вкусна комбинация. Главното е да не добавяте колбаси или бекон - продукти твърде мазни, които са трудно смилаеми за отпаднал организъм.

Пилешка супа с фиде

Изненадващо, но пилешкият бульон с фиде помага не само при настинки, но и при махмурлук. Тази супа е чудесно съчетание от белтъчини и въглехидрати - то ще ви засити и ще подкрепи усилията ви да преодолеете последствията от алкохола. При това не ще наддадете кой знае колко на тегло.

Сьомга

Рибата никога не вреди. Богата на здравословни мазнини и антиокислители, сьомгата ще помогне на организма ви да възстанови сили и да дойде на себе след алкохолното отравяне. Друго нейно полезно свойство е, че ще ви избави от подпухване и отоци.

Въглехидрати

Ако сте ужасно измъчвани от махмурлук, една вкусна кифличка или вафла ще ви утешите както физически, така и психически. По принцип, въглехидратите се усвояват лесно и когато имате махмурлук, организмът се нуждае именно от храна, която не трябва да се усвоява дълго и мъчително. В допълнение, вкусна кифличка с чай освен, че ще възстанови силите, ще разведри и настроението ви. А това е много важно, когато сте с главоболие и в лошо настроение.

Какво помага най-бързо при махмурлук?

Продукти с високо съдържание на вода

Наситените с вода плодове и зеленчуци ще възстановят водното равновесие във вашия организъм.

Алкохолът направо изсмуква водата от организма ви. И за да избегнете засушаване, най-добрите храни при махмурлука са онези, които съдържат много вода. И, разбира се, пийте и самата вода. Така ще „разтоварите” черния дроб от труда, с който го натоварвахте от петък вечерта до снощи.

Банани

Бананите като храна и във вид на вече споменатото смути бързо ще ви освободят от последиците от напрегнатия уикенд.

Друга причина да обичаме бананите е, че те конкретно помагат за лечение на махмурлук, понеже съдържат огромно количество калий, лесно усвоими са и бързо засищат. С две думи, това е перфектният плод за възстановяване на силите в махмурлучената сутрин. Освен банани, може да ядете авокадо или да пиете портокалов сок.

Статията е информативна. Избягвайте самолекуване и се допитвайте до професионален диетолог!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com