Причината на преждевременното стареене

2266
Причината на преждевременното стареене
Снимка: Thinkstock/Guliver

Американски учени са открили една от основните причини за преждевременното стареене на организма, съобщава Sciencealert.

Според изследователите от университета на Джорджия значителна роля в този процес може да играят финансовите трудности, с които хората се сблъскват през целия си живот.

Когато старостта отдалечава смъртта

Някои видове са по-малко застрашени от смърт, достигнали до старостта, отколкото на по-ранна възраст. „Еволюцията е измайсторил...

За да установят тази връзка, специалистите анализирали медицински и социално-икономически данни на 100 афроамериканки на средна възраст.

Учените обърнали специално внимание на епигенетичните показатели – специални ДНК маркери, по които може да се определи биологичната възраст.

Оказало се, че жените, чийто доход не превишава 4000 долара, стареят много по-бързо от представителките на прекрасния пол, които заработват по 15 000 долара.

В първата група ускореният ръст на стареене бил установен в 68% от случаите. Във втория – обратно, 70 процента от жените стареели по-бавно.

Старостта започва на 39 години

Американски учени са установили възрастта, на която започва стареенето - 39 години. На 38 години, обясняват учените, се достига пи...

Особено интензивен процес на стареене бил фиксиран при дамите, чийто доход бил нередовен и нестабилен. Жените с ниски доходи можело да изглеждат средно с 5-7 години по-стари от своята истинска възраст.

Според учените не става въпрос само за това, че не им стигат средства да се грижат за себе си. Огромна роля тук играе стресът, който изпитват жените при материални проблеми.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com