Причини за умората и възможни решения

3035
Причини за умората и възможни решения
Снимка: iStock/Guliver

Ако се чувствате постоянно уморени и нямате никакъв ентусиазъм, то тогава бъдете сигурни, че не сте единствените. Ето и какви могат да бъдат причините постоянно да се чувствате така и какво да промените, за да подобрите състоянието си.

Не на светещите екрани вечер

За да улесните заспиването и да се унесете в сладък сън, то ви трябва производството на мелатонин. Той се контролира със събуждането и лягането ви. През деня е в намалени количества, но вечерно време, когато загасите лампите, започва да се произвежда. Слънчевите лъчи са сигнал на мозъка да спре неговото производство и да започне това на серотонин – хормонът на щастието. Неговата роля е да подготви организма за ежедневния стрес.

10 храни за по-добър сън

Ако обаче стоите пред телевизора или телефона, то силната светлина може да възпрепятства производството на мелатонин. В резултат на това ще заспите трудно. Специалистите препоръчват да ограничите използването на техниката, когато си лягате. Добре е да почетете книга или да правите нещо друго, което ви доставя удоволствие и ви помага да се отпуснете.

Открийте оптималното си време за сън

Спите ли достатъчно? Смята се, че 8 часа сън са напълно достатъчни. Това число обаче не е универсално. За някои е нужно повече, за други по-малко. Дори да си лягате рано, може сънят ви да не бъде пълноценен.

Ако страдате от сънна апнея, това може да влоши качеството на съня. Има специални терапии, които ще помогнат да овладеете това състояние и да имате оптимална почивка. Ако пък хъркате силно и пречите на себе си и партньора си, то е добре да потърсите помощ от специалист.

Недостатъчното количество сън може да доведе до умора, но същото важи и за прекаленото количество. 

Понякога може да спите инцидентно по 10 часа заради тежка физическа работа или настинка. Но ако това стане системно и не ви е достатъчно, то трябва да помислите за проблема и да се обърнете към специалист, тъй като може да става въпрос за инфекция, която не се проявява по друг начин.

Качествен сън и край на безсънието - как да го постигнем

Консултация със специалист за състояние на депресия

Ако сте уморени постоянно, спите, карате се с партньора или децата, то това може да бъде признак за депресия. Имайте предвид, че това е състояние, което няма как да си отиде само и имате нужда от професионална помощ.

Помислете за нивата на желязото

Желязото е важно за червените кръвни клетки, които пренасят кислород до всяка една част от тялото ни. Специалистите са на мнение, че дефицитът на желязо се наблюдава повече при жените. Това е обяснимо заради менструалното течение, но ако то е по-обилно, то и загубите ще са повече. Консумирайте храни, които са богати на желязо, за да запълните дефицита.

Щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза може да бъде виновна за състоянието на умора. Понижената  функция на жлезата, известна още като хипотиреоидизъм, е състояние, при което тя не може да произведе нужния хормон за метаболизма и енергията. Поради тази причина и вие се чувствате изморени. Възможно е да имате и промяна в теглото

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Има ли отровни паяци в България?

7 знака, че сте в егоистична и токсична връзка

Без магия: жените с тези качества винаги ще имат много почитатели

Как най-лесно се отделя жълтък от белтък?

Как за секунди да почистим секундното лепило?

Зодиите, които притежават неустоим чар

Петте най-страховити и забранени места за посещение в света (ВИДЕО)

Кога мъжете съжаляват за действията си, но не го показват?

Как да се справим с пасивно-агресивното поведение на човек?

Как се пише: християнски или христиански?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com