Програмата на Зона Култура фест

27693
Програмата на Зона Култура фест

Зона Култура фест, заедно със Столична община се целят към промяна в отношението към западащите индустриални райони и тяхната пълна трансформация. Чрез различни културни и образователни инициативи фестивалът подкрепя кандидатурата на София за „Европейска столица на културата 2019“. Ето и основните акценти от програмата на Зона Култура фест в началото на седмицата:


12.05 – Академия зона култура/ Communication room 18:00 часа

Това събитие от програмата на феста (провеждащо се всеки понеделник и вторник в Communication room) цели да представи различни хора и проекти, които заедно с посетителите да обменят опит, възгледи, мнения, както и да даде възможност на публиката да се запознае с млади хора, които реализират проекти в България. В дните на академията ще правим отворени работни срещи, на които ще дискутираме темите, касаещи развиването на културен квартал – с какви инструменти ще развиваме проекта, ще анализираме постигнатите резултати, ще се запознаваме с нови артисти, които искат да бъдат част от процеса.  

На 12 май ще бъде представен проектът „От фестивал – квартал“, създаден от урб. Стефан Фотев и курб. Кристиян Дянков и двамата възпитаници на училището по архитектура и науки в кампус “Леонардо Да Винчи” в Политехически университет на Милано. „От Фестивал – квартал“ е проект, който анализира случващото се в града, проследявайки историята на развиващите се пост- индустриални градски зони по света, които са преобразени като места за изкуство. Проектът има за цел да представи на местното общество информация по темата от различни точки на Европа, да анализира местните особености и да адресира проблеми.
Търсейки общественото мнение за това какви са нуждите на съвременния град, те ще проведат серия от работилници на тема „Осъвременяване и създаване на нови градски пространства“.

13.05 – Академия Зона култура/ Communication room 18:00 часа

Във вторник ще бъде представен проектът UnderGara. Целта на ентусиастите от UnderGara вече година и половина е да превърнат подлеза пред Централна ЖП гара в София в безопасно, чисто, удобно, оживено и привлекателно място. Също така да създадат творчески център (UnderGara Creative Hub) като използват социално-кооперативен модел на участие на всички креативни индустрии в управлението на мястото. UnderGara e идеалното място за създаване на силна творческа общност, която да осигури развитието на квартала, на намиращия се наблизо бизнес и да увеличи привлекателността на града като цяло.

През какви етапи от развитието си са минали, до къде са стигнали и какво им предстои, това ще бъдат въпросите, които ще се разискват по време на презентацията. От скоро, те вече търсят и своята креативна общност, за която обаче са подготвили определени критерии за заселване с цел устойчиовст в дългосрочен план. Кратки презентации могат да бъдат изпращани на адрес undergara@gmail.com. До момента 30 организации и творчески индивидуалисти са заявили готовност за заселване от общо 140 пространства.

14.05 – Откриване на изложба – инсталация „Портретът“ на Галина Димитрова/ Communication room 19:00 часа
Галина Димитрова завършва тази година Художествена академия Дюселдорф, Германия, с Академично писмо - видео инсталация “Dream House”. Родена е в София, през 2004-та година завършва средното си образование в Национално художествено училище за изящни изкуства „Илия Петров“ и отива да живее в Германия. Участвала е в изложби в Германия, Холандия, България, Босна и Херцеговина. През март 2012 печели наградата "Sofia Short Challenge" от Sofia Film Fest, за филма "Weather Protocol“, („Прогноза за време“) http://vimeo.com/38838707.

Пристига в България специално, за да участва в Зона Култура фест. На 14-ти май, сряда, от 19:00 часа Галина Димитрова ще представи видео-инсталация „Портретът“ в Communication Room на ул. Константин Стоилов №2. С изложбата си авторката цели да провокира зрителя и да го накара да разпознае част от себе си в гротескно преувеличения, обобщаващ и драматичен образ на човека.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com