Променя ли Facebook отношението на момичетата към външността им?

8302
Променя ли Facebook отношението на момичетата към външността им?
Снимка: Getty Images

Активното общуване в социалната мрежа Facebook не прави студентките по-критични към собствената им фигура и външност, стига момичето да не започне специално да се сравнява с други.

Това смятат американски изследователи, подготвили статия за Journal of Adolescent Health.

Facebook с нова иконка за приятелство

Facebook ще направи малка промяна в дизайна на заглавната лента. Досега иконката за приятелство изобразяваше силуета на мъж, който е на...

"Искахме да разберем как студентките използват Facebook за качване на снимки. Тя си мисли: Ще кача това изображение, за да споделя интересен момент с приятели. Или си мисли: Искам да кача тази снимка, за да разбера как изглежда моето тяло в сравнение с другите", пише докторът по философия Стефани Зеврас от Школата по медицина към Университета на Северна Каролина.

Учените провели онлайн анкетиране в редица учебни заведения със 128 студентки и се интересували от отговора на няколко въпроса, включително за степента на емоционална привързаност към Facebook, предпочитанията към храна и отношението им към собствената им външност.

Изследователите стигнали до извода, че колкото по-силно жената е привързана към общуване в социалната мрежа, толкова по-малко е склонна към рисковани методи за отслабване, като например вземането на специални лекарствени средства.

Авторите на статията отбелязват, че тези твърдения действат до момента, когато жената съзнателно не започне да се сравнява със снимките на други хора.

Как да видите скритите снимки на приятелите си във Facebook

Всички сме го правили. Крием снимките си във Facebook, поради една или друга причина. Но тези снимки могат да бъдат видяни! Ето как ст...

Изследователите смятат, че социалните мрежи може да са полезен инструмент за получаване на подкрепа от приятелите и семейството, а момичетата, които получават такава подкрепа, имат по-малко шансове да се притесняват за своята външност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com