Пътеки към смъртта – аномалните туристически места

3511
Пътеки към смъртта – аномалните туристически места
Снимка: dave souza / CC BY-SA 4.0

Мистериозни територии и аномални зони винаги са привличали туристи. Представяме ви места, където с плашеща честота се случват трагични и необясними събития с най-жизнерадостни, спокойни и безгрижни създания в света. 

Мостът на кучешките самоубийства

dave souza / CC BY-SA 4.0

На няколко километра от шотландския град Глазгоу има мост, построен в края на XIX век от собственика на имението Овъртън Джеймс Уайт и половин век по-късно придобил зловеща слава като място за самоубийства на кучета. По някаква необяснима причина тук някое куче скачало от 15 метра височина. Ако оцелеело, се изкачвало на моста и скачало отново.

Експерти от Дружеството за защита на животните се опитали да обяснят причините за подобно странно поведение. Една от хипотезите е, че ловните кучета усещат миризмата на норките, които живеят близо до реката, и скачат след тях. Тази версия обаче не устройва местните, които са склонни да обвиняват духа на убито тук дете или отворен портал към други светове. А домашни любимци продължават да отнемат живота си...

Пещерата, в която не бива да се навеждате

Пещерата на кучетата близо до Поцуоли, Италия. Екскурзовод показва задушено куче на мъж и жена туристи. Неизвестен автор, Public Domain

Друго зловещо място на Земята също се свързва с най-добрите приятели на човека. Недалеч от Поцуоли в Италия се намира печално известната Грота дел Кане, или Пещерата на кучето. Домашните любимци, които придружавали любопитните си собственици в популярния туристически обект и оставали там за известно време, не успявали да излязат живи – животните губели съзнание и умирали. Известно е, че се натрупва въглероден диоксид в ниските части в пещерата, която не се издига по-високо от метър над земята. Следователно нищо не заплашва човека тук, освен ако, разбира се, не реши да си завърже връзките на обувките.

Безмълвната гора на самоубийците

iStock

На японския остров Хоншу, в гората Аокигахара, през която минават много популярни туристически маршрути, включително известния връх Фуджи, всяка година се откриват десетки човешки тела. Тук, в низината, цари пълна тишина, компасите не работят, върху вулканичните скали растат само иглолистни дървета, застанали в плътна стена. От животните тук живеят само лисици, диви кучета и змии. Говори се, че преди няколко века японските бедняци довеждали тук болни и слаби роднини, които не можели да изхранват, а през ХХ век това място се превърнало в последното убежище на самоубийците от Токио и околностите му.

Властите правят всичко възможно да предотвратяват самоубийствата – в гората са окачени камери, табели с жизнеутвърждаващи надписи и телефони за помощ. В околните магазини не се продават въжета и медицински препарати, по пътеките патрулират доброволци и полицейски отряди и задържат всички съмнителни лица. Въпреки това броят на самоубийствата се увеличава всяка година. Непотърсените покойници се погребват от жители на трите най-близки населени места – Кофу, Фуджикавагучико и Нарусава.

Нощта на падащите птици

„Гробище за птици“ е името, получило планинското село Джатинга в индийския щат Асам. Всеки август в продължение на няколко дни тук се наблюдава ужасяващо явление - в небето се появяват големи ята птици, а птиците изведнъж започват да падат на земята. Повечето умират, но някои оцеляват и лесно се оставят да бъдат взети в ръце. Орнитолозите излагат различни версии на това явление – от мощни пориви на вятъра, с които птиците не могат да се справят, до геофизични аномалии, които ги отбиват от курса.

Защо Farewell Spit?

Плажът на Южния остров в Нова Зеландия, Farewell Spit, е печално известен с това, че на него често се хвърлят морски бозайници. От древни времена хората спорят за причините за масовите самоубийства на морските животни и все още не могат да намерят обяснение. Учените предлагат различни хипотези: загуба на ориентация поради локаторите на военни кораби, приливи и отливи, изменения в розата на ветровете и дори следване на болен водач, решил да се раздели с живота.

Последният полет на кравите

Gitti Lohr / Pixabay

В швейцарското село Лаутербрунен през август 2009 г. се случва събитие, което силно шокира местните жители - в продължение на три дни крави и бикове се хвърлят от скала в планината. Общо 28 животни са самоубиват по този начин. За да извадят телата им и да предотвратят замърсяването на подземните води, всеки път се налага да викат хеликоптер – големи хищници, способни да изядат толкова много месо, не се срещат по тези места. Според изследване подобно поведение е наблюдавано и през 1997 г., и било обяснено с предстоящо земетресение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com