Рамазан байрам 2024 - кога се пада

142323
Рамазан байрам 2024 - кога се пада
Снимка: БГНЕС

Рамазан байрам, известен още като Рамадан, е месец на задължителен мюсюлмански пост. Това е един от петте стълба на исляма, основите на религията, свещен за всеки мюсюлманин. Другите четири стълба са петкратна ежедневна молитва (намаз), признание, че няма друг Бог освен Аллах (шахада), поклонение в Мека (хадж) и годишен задължителна милостиня (закат).

Кога започва и свършва Рамазай байрам през 2024 г.?

Мюсюлманският календар се основава на лунния календар, така че началната и крайната дата на Рамадан се променят всяка година. През 2024 г. свещеният месец започва на 11 март и завършва на 9 април . По залез слънце в нощта на 10 април вярващите празнуват празника на разговяването - Курбан Байрам.

Какво е Рамазан байрам?

Всички правила на строгия пост започват да се прилагат през нощта. По същия принцип трябва да се сложи край на поста - при залез слънце на 20 април, когато мюсюлманите се събират в джамиите за колективна молитва.

Празникът на разговяването (на арабски „Ид ал-Фитр“, а на тюркски „Ид ал-Фитр“) за религиозния мюсюлманин е много по-дългоочакван от собствения му рожден ден. Той, подобно на камбанен звън, възвестява, че човек е преодолял най-трудното изпитание в името на Бога. Ураза е вторият по важност мюсюлмански празник след Курбан Байрам, празникът на жертвоприношението, който съвпада с последния ден от поклонението в Мека.

Мюсюлманите започват да се подготвят предварително за края на Рамазана: извършва се цялостно почистване на къщата и двора, хората приготвят празнични ястия и най-добрите тоалети. Даването на милостиня се счита за задължителен ритуал. Това компенсира грешките, които човек може да е направил по време на гладуването. В този случай вярващите жертват или пари, или храна.

Същността на Рамазан байрам

Рамадан се споменава за първи път в Корана. Според текста „трябва да се пости няколко дни“. През този месец е открита свещената книга на мюсюлманите.

Постенето в исляма е едно от най-строгите сред всички световни религии. Основната забрана включва отказ от ядене на храна и дори вода през светлата част на деня. Забранено е да се яде и да се пие от Сухур до Ифтар.

Сухур е първото хранене за деня. Препоръчително е да се закусва преди първите признаци на зората, когато сутрешната зора все още не се вижда. Общоприето е Сухур да се извършва възможно най-рано, тогава Аллах ще възнагради вярващия. 

Ифтар е второто и последно хранене. Вечерята трябва да се яде след вечерна молитва, когато слънцето се е скрило зад хоризонта.

Мюсюлманите празнуват Рамазан байрам

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com