Растенията, които държат насекомите далеч от дома

5491
Растенията, които държат насекомите далеч от дома
Снимка: Nennieinszweidrei / Pixabay

Борбата с насекомите може да бъде ужасно досадна и да включва огромно количество химически препарати. Разбира се, те предизвикват алергия в по-чувствителните хора и деца. Опитните градинари обаче знаят, че има и растения, които помагат за отблъскването на насекомите. По този начин избягвате химикалите, но и се отървавате от досадниците. Ето и растенията, които се използват за тази цел.

Лавандула

Лавандулата мирише приятно, но не е така за различните насекоми, като комари и мухи. Те просто не понасят силната миризма и избягват местата, където могат да се намират. Също така, лавандулата се използва и като естествен репелент. Етеричното масло също има голяма концентрация на лавандула. Няколко сандъчета с лавандула ще държат комарите далеч от вас. За сметка на това тя ще привлече пчели и пеперуди.

3 лесни начина да се отървете мухите в дома си

С настъпването на лятото и до края на топлия сезон по правило във всяка къща има по още един дразнител, освен комарите – мухите. ...

Мащерка

Мащерката е известна със своите антибактериални свойства. Тя се използва широко в алтернативната медицина, готварството и козметиката. Саксия с мащерка ще ви осигури билков чай по всяко време и чудесна подправка, но също така ще държи далеч комарите и мухите от вас.

Здравец

Той е изключително ароматен. Отблъсква комарите и също така e лесен за отглеждане и не му трябва особено много. Когато имате здравец у вас, ще пречистите въздуха, ще намалите главоболието и ще си подобрите съня.

Мента

Ментата е растение, което се използва още от древността. С нейна помощ ще премахнете комарите, бълхите, мухите и кърлежите. Също така, от ментата се произвежда ментола, който действа за успокоение, но и се използва за етеричното масло то растението.

Лимонена трева

Посейте това растение в дома си и изгонете всички насекоми

Да се натрупват паяжини и паячета да тичат по стените и мебелите първо не е особено приятна гледка, а второ е и малко стресиращо за няк...

Тя има силен цитрусов аромат и също толкова силно етерично масло – цитрол. С ней помощ ще можете да се отървете от досадните насекоми веднъж завинаги.

Босилек

Босилекът е чудесна подправка и страшно ароматен. Той ще ви помогне да се отървете от всички досадни насекоми. Също така, той се използва и като лек срещу кашлица. Оставете го да расте на перваза и ще видите как мухите и останалите вредители просто заобикалят прозореца ви.

Тагетес

Силният аромат отблъсква комари и мухи. Ако го оставите изсушен в гардероба, той ще отблъсне домашния молец. При засаждане в градината между другите растения ще ви предпази от листни въшки и мравки.

Розмарин

Етеричното масло от него ще държи насекомите далеч от него. Също така, той е приятна и ароматна подправка, с която да аранжирате ястията си. Известен е и с лечебните си свойства, така че можете да го използвате отлично като средство за справяне с настинката.

Хризантема

Това е есенна красавица, която също така е чудесен начин да се отървете от всички досадни насекоми. Също така, ще помогне и на градинарите да спасят растенията си от различните вредители, без да се налага да използват химически съставки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Каква е основната разлика между винена и гроздова ракия?

От коя фолклорна област идва правото хоро?

Защо жените получават синини по краката без причина?

Опасни растения за котките, които се намират във всяка цветна леха

5 начина, по които социалните мрежи убиват любовния ви живот

Кои са късните пролетни цветя?

Зодии, които ще се издигнат като феникс от пепелта до 25 април

Искате промяна в живота си? 4 древни японки правила за щастие

7 забранени неща в гардероба, които ще ви натоварят с 50 кг повече

Изхвърлете тези 6 неща спешно, за да не донесат бедност и проблеми в живота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com