Разберете кой е най-добрият маршрут София – Варна?

33242
Разберете кой е най-добрият маршрут София – Варна?
Снимка: iStock/Guliver

На пръв поглед сякаш от само себе си се разбира, че най-добрият маршрут от София до Варна е самолетният. Има си хас да не е – полетът трае само 45 минути. Но радостта не ще намалее, като се сетим, че пътникът трябва да бъде на летището 2 часа преди излитането. Във Варна чакането за багажа продължава 15-20 минути. Трябва да се изчака и автобус до центъра – което означава още 40 минути тъпчене на място. Така теоретично пътуването със самолет отнема най-малко време и се оказва най-добрият маршрут София - Варна. Засичането обаче е от летище София, а ако се добави времето за стигането до летището в 2-3 задръствания, то пътуването може да се окаже и още по-дълго.

Оказва се, че най-бързият и (сравнително) комфортен маршрут е по автомагистрала „Тракия“ до Карнобат за 2.5 часа (средна скорост 130 км/ч) - след това караме наляво и се прекосява Стара планина по Ришкия проход. После малко преди Шумен се навлиза в магистрала „Хемус“. Времето за изминаването на 522 километра се оказва 4.5 часа. Разходите за гориво са около 120 лв. Тоест, ако пътуват четирима души, на всекиго са падат по 30 лв. В интернет по различни форуми и социални мрежи са се оформили т. нар. „групи за споделени пътувания“ - в тях цените са между 20 и 25 лв. Любопитното е, че в някои такива групи даже са създадени „рейтинги“ на отделни шофьори, а дори и на пътници – по този начин рискът да попаднете на нежелана компания става минимален.

Как да пътувате безопасно към морето?

На връщане може да се мине по магистрала „Черно море“, след което при Айтос се качвате на „Тракия“. Следват 386 километра до София, измерено до Лъвов мост. Така пътуването между центровете на двете столици – морската и официалната, продължава 4 ч. и 15 мин.

Ако предпочитате автобус, билетът е 33 лв – горе-долу колкото ще платите и в лека кола с още трима души. Пътува се по „Хемус“ до Ябланица, след това по първокласно шосе до Велико Търново, прави се почивка 15 минути и се продължава до Шумен, там отново автобусът отново се качва на „Хемус“ – този маршрут трае 6 часа, а средната скорост по него е 86 километра в час.

Колко ще ни струва пътят до морето?

По принцип пътуването с влак би трябвало да е най-комфортно, както е в цяла Европа – но българските влакове са по-особен случай. Средната скорост е 65 км в час и така се пътува 7 часа. Билетът е 30 лв със запазено място.

Изводите са следните: най-бързо е пътуването със самолет, но туткането по летища с всичките им формалности, проверки, търсения на багажи и пр., свеждат до нула това предимство. Маршрутът с кола се оказва най-бърз и евтин, ако пътуването е споделено.

Автобусът и влакът може да се смятат за „междинни“ варианти. С влака ще пътувате час повече, но можете да се разхождате в коридора, а пък ако има и вагон-ресторант или поне бюфет – може да смятате, че половината от времето няма да усетите, особено ако намерите приятна компания за разговор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com