Рисковано ли е ползването на цветна и ароматизирана тоалетна хартия?

6935
Рисковано ли е ползването на цветна и ароматизирана тоалетна хартия?
Снимка: Alexas_Fotos / Pixabay

Ако купувате хартия от отговорни производители, тогава трябва да запомните, че цветната и бялата хартия са идентични по своите функционални свойства, единственият въпрос е за предпочитанията на потребителите. Качествено произведената цветна хартия не носи никакви негативни последици за купувача.

Единственото нещо, за което трябва да се внимава е възможна алергична реакция на организма към багрила и ароматизанти в тоалетната хартия. Въпреки че това е много малко вероятно, ако имате алергия към изкуствени багрила, тогава е добре да се въздържите да закупувате цветен или ароматизиран тип тоалетна хартия.

Бялата или цветната тоалетна хартия: кое е по-добре?

Има слухове, че избелването на бяла тоалетна хартия с хлор би могло да навреди. Това се е случвало, но преди десетина години, когато хлорът е бил използван за производството на бялата тоалетна хартия. Но сега всички фабрики за целулоза и хартия, произвеждащи избелена търговска целулоза, преминават към технология за избелване без хлор, базирана на хлорен диоксид, ClO2, превръщащо полуфабриката в безопасен и елиминира потенциално опасните органохлорни вещества от навлизането в крайния хигиенен продукт.

8-те неща, които никога не трябва да пускате в тоалетната!

Ако тоалетната хартия е направена от отпадъчна хартия, тогава ситуацията е различна. Хлорът обикновено не се използва при почистването на отпадъчна хартия, но за постигане на високи нива на белота на крайния продукт някои производители използват химически методи за избелване без хлор, като дитионитно избелване (Na2S2O4) или избелване с пероксид (H2O2). Безопасен за потребителите и околната среда.

Как се боядисва тоалетната хартия?

Цветният тип тоалетна хартия, която се произвежда в съвременните фабрики за хартия, е напълно безопасна за човешкото здраве. Всеки производител внимателно следи използваните в производството химикали и тяхната безопасност за хората и околната среда.

Големите компании използват хипоалергенен тип багрила в много ниски концентрации - около 8 кг на тон хартия, което елиминира всякакви негативни ефекти. Във всеки случай, ако забележите силен или неравномерен цвят на хартията е добре това да ви откаже от покупката и.

Трик с лимон премахва котлен камък и петна от тоалетната чиния

Лепило в тоалетна хартия: колко опасно е това?

Всъщност тоалетната хартия от отпадъчна хартия съдържа лепило, така че да не се разпада. Ако говорим за съвестни производители, които произвеждат тоалетна хартия от подобрена отпадъчна хартия, то за да се повишат якостните характеристики на основната хартия, тя може да включва лепило на базата на карбоксиметил целулоза (CMC) в количество, което не надвишава 0,5% от хартиената маса, т.е много малко. Самият CMC е производно на обикновената целулоза и е абсолютно безопасен компонент, регистриран като хранителна добавка и включен като сгъстител в много продукти.

Ароматизирана тоалетна хартия

Говорейки за ароматизирането на тоалетната хартия, важно е да се разбере, че парфюмният аромат не се прилага върху самата хартия, а върху вътрешната страна на картонената ролка. В същото време концентрацията на ароматни вещества е много ниска - около 0,1% от масата на ролката. Също така е добре да знаете, че ароматизираната тоалетна хартия губи интензивността на аромата си след отваряне на опаковката след определено време, така че потенциалният алергичен ефект е изключително малко вероятен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Поздравления за Великден 2024

Най-мощната молитва за Великден, която пази от всяко зло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com