X
 
 

Робинзон Крузо стана на 300 години

1390 0
Робинзон Крузо стана на 300 години
Снимка: Изток-Запад
На 25 април се отбелязва 300-годишнината от издаването на "Робинзон Крузо“ от Даниел Дефо.

В световната литература има малко творби, които продължават да са актуални от векове. При това Рабле, Молиер, Сервантес и отчасти дори Шекспир не са литература за всеки, а на практика през детството си всеки е прочел „Робинзон“, съобщи Би Би Си, цитирани от БГНЕС.

Не всеки знае, че историята на английския авантюрист има продължение. След тропически остров, той се пренася в Сибир.

Образът на Русия се оформя от безкрайни дебри, студ и разбойници.

Във втората част на романа се разказва как един неуморен търсач на богатство и приключения, живял в родината си в продължение на шест години, започнал ново пътуване.

Започва от Бразилия, където е бил в младостта си, посещава "своя" остров, на който успява да сформира село с 70 жители. Там, в престрелка с други племена, които не се присъединиха към цивилизацията, лойлният му приятел Петкан беше убит.

От Новия свят Робинзон пътува до Южна Африка, Мадагаскар, Индия, Филипините и Китай. Навсякъде си купувах бижута, перли, слонова кост, индийско орехче, карамфил и други ценни и компактни стоки.

Вече се подготвял да отплава, но друг британски търговец го убедил да се върне по суша с руски търговски керван.

През пролетта на 1703 г. един керван от 16 пътници пресича граничната река Аргун.

„Не можех да не почувствам голямо удоволствие по повод пристигането в една християнска страна. Защото, макар и московчаните, по мое мнение, едва ли да заслужават наименованието християни, те считат себе си за такива и по свой начин са много набожни”, пише Дефо от името на своя герой.

Скоро Робинзон се убеждава, че част от коренното население на Сибир са езичници, и е много възмутен от факта, че руските войводи не са се ангажирали да ги обърнат към християнството. Решавайки да вземе нещата в свои ръце, той изгорил през нощта дървен идол, "ужасен като дявола", и едва избягал от разгневената тълпа.

„Мислех си“, продължава пътешественикът, „че когато се приближаваме към Европа, ще минем през по-културни и гъсто населени райони, но се заблудих.“

Зимуват осем месеца в Тоболск, който Дефо нарича "столицата на Сибир". През 2003 г. местните любители на историята твърдят, че са намерили в техния град "домът на Робинзон Крузо", подходящ по възраст и отговарящ на описанието.

В крайна сметка след поредица от приключения през пролетта на 1705 година Робинзон се завръща отново у дома.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители