Ролята на серотонина за здравето и неговите естествени подобрители

1555
Ролята на серотонина за здравето и неговите естествени подобрители
Снимка: PourquoiPas / Pixabay

Невротрансмитерът серотонин е идентифициран още през 1948 г. и е описан като вазоконстриктор (вещество, което стеснява кръвоносните съдове). Той засяга почти всяка система в тялото. Всъщност серотонинът е изследван за ефектите му върху мозъчната функция, настроението, храносмилането, метаболизма и други физиологични процеси.

Какво е серотонин?

5-хидрокситриптаминът (5-НТ), известен като серотонин, е невротрансмитер, който играе важна роля за здравето. Той е отговорен за регулирането на много физиологични процеси, главно дейността на нервната система. Серотонинът се намира в цялото тяло, предимно в храносмилателния тракт, централната нервна система и специфичен тип кръвни клетки, наречени тромбоцити.

Какво прави серотонинът в тялото?

Депресия

Връзката между серотонина и настроението е показана в проучвания, предназначени да намалят хранителния триптофан, което води до ниски нива на серотонин в мозъка. Един от предложените механизми, лежащи в основата на депресията е, че дефицитът на моноаминови невротрансмитери, включително дефицит на серотонин, причинява разстройството.

Храносмилателната система

5 лесни начина да увеличите нивата на хормона на щастието

Хората искат да са щастливи и се стремят да постигнат това с всички сили. Експертите са на мнение, че всеки може да контролирате нивата...

Серотонинът и здравето на червата са тясно свързани чрез регулиране на различни секрети и храносмилателни действия. Например, когато клетките на вкусовите пъпки на езика се активират, серотонинът се освобождава и взаимодейства с нервите, които изпращат информация за вкуса към централната нервна система. Серотонинът модулира движението на храната през стомашно-чревния тракт и секрецията на панкреатични ензими, вещества, които помагат за разграждането на храната.

Имунно здраве

Може да помогне за понижаване на вродената имунна система, която участва в реакциите на свръхчувствителност. Това може да предотврати симптомите, наблюдавани при определени имунни състояния, като астма.

Метаболизъм

Друга от многото функции на серотонина е регулирането на метаболитните процеси като апетит и ситост, енергиен баланс, нива на кръвната захар и контрол на температурата.

Спортът и масажът могат да ни спасят от депресията

Питали ли сте се някога защо се чувствате щастливи след тренировка или релаксиращ масаж? Причината за това е една – серотонинът. ...

Как да повишите нивата на серотонин по естествен начин

Излагане на светлина

Това може да помогне за смекчаване на ефектите върху психичното здраве от ниските нива на триптофан или серотонин. Проучванията установяват, че слънчевата светлина може да подобри настроението при сезонна депресия, несезонна депресия и предменструално дисфорично разстройство (PMDD).

Физическа дейност

Положителните ефекти на упражненията върху психичното здраве, включително антидепресантни и антидепресантни ефекти, могат да бъдат резултат от свързаното повишаване на функцията и синтеза на серотонин в мозъка. Няколко проучвания показват, че упражненията, особено аеробните са свързани с повишени нива на триптофан, което може да доведе до повишено производство на серотонин и подобряване на настроението.

Учените разкриха тъмната страна на "хормона на щастието" серотонин

Той е познат като един от "хорманите на щастието" и откриването му доведе до разработването на "чудодейни" лекарства срещу депресия. В...

Храни със серотонин

Триптофанът, предшественикът на серотонина, се счита за незаменима аминокиселина, тъй като не може да се произвежда в тялото.

Диетичните източници на триптофан включват шоколад, млечни продукти, яйчен белтък, месо, ядки и семена. Освен това, консумирането на храни с висок гликемичен индекс може да увеличи наличността на това съединение.

Заключение

Серотонинът е от съществено значение за регулирането на много процеси в тялото и участва в здравословната функция на почти всяка система в тялото (сърдечно-съдова, стомашно-чревна и нервна). Дисрегулацията на серотонина и неговите функции е свързана с множество здравословни състояния.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

5 грешки, които туристите допускат по време на пътуване

Съвместими ли сте? 3 типа сексуален темперамент във връзките

Няма магия: жените с тези качества винаги имат много почитатели

3 неочевидни признака, че шефът ви е психопат

Как да манипулираме манипулаторите?

Има ли прилика: Как е изглеждал истинският султан Сюлейман в живота?

Те крадат младостта ви: 6 навика за красота, които трябва да забравите до 40-годишна възраст

Тези зодии са любимци на всички

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com