С бабините трикове с лекота можете да обелите сварено яйце

1700
С бабините трикове с лекота можете да обелите сварено яйце
Снимка: iSotck/Guliver

Варените яйца присъстват в ежедневното меню на повечето активно спортуващи хора и на тези, които се стремят да свалят излишните килограми, но и на всички, които предпочитат бърза и лесна закуска. Не винаги обаче попадаме на яйца, при които черупката да се отделя лесно от яйцето и в този случай много често голяма част от белтъка отива в коша. Затова си има няколко полезни трика, които ще ви помогнат с лекота да обелите свареното яйце. Запознайте се с тях в следващите редове.

Търкаляне на яйцето

Поставете яйцето върху твърда повърхност и с лек натиск започнете да го търкаляте напред-назад. Старайте се да не използвате твърде много сила и продължете до напукването на цялата черупка. По този начин ципата се отделя по-лесно заедно с черупката, което няма да засегне белтъка при обелването.

Лекар разкри защо всеки ден трябва да се ядат по 4 яйца

Раздрусване в чаша

Друг метод е да използвате чаша вода, в която да поставите свареното яйце. Покрийте с ръката си и разклащайте бързо за няколко секунди. По този начин отново ципата ще се отдели и обелването ще се осъществи лесно и без поражения върху белтъка.

Със сода за хляб

При самото варене на яйцата може да добавите малко сода за хляб. Тя е алкална и повишава киселинността на водата при варене. По този начин ще отслабите силата на черупката и тя ще може да се премахва много по-лесно от обикновено. Содата при сваряването успява да премине през черупката до белтъка, което води до коагулиране на протеините в него. Именно коагулацията прави черупката по-лесно чуплива и крехка.

7 важни факта за кокошите яйца, които всеки трябва да знае

Температурен шок

Почти всички от нас започват варенето на яйцата от самата нула - добавят студена вода в съд, поставят яйцата в тях и чак тогава включват котлона. Но има и друг метод, който впоследствие ще ви помогне и за по-лесното обелване на яйцата. Добавете ги във водата, когато тя вече е завряла. Така белтъците ще се сварят много по-бързо, но няма да имат възможността да се залепят за черупката. След като вече яйцата са сварени, премахнете ги от врящата вода и веднага ги потопете в съд с ледена вода. Изчакайте няколко минути и може да ги обелите. По този начин стопирате процеса на готвене и ще успеете да отделите черупката много по-лесно, без да се налага да се тормозите, защото половината ви белтък е останал по черупката. Спестете си главоболията, особено ако това ви се случва почти всеки ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com