С главата надолу: защо е било забранено да се пере роклята на кралицата

1169
С главата надолу: защо е било забранено да се пере роклята на кралицата
Снимка: iStock/Guliver

През XV в. на придворните е било забранено да перат тоалетите на монарха. Ако не се подчинявали, можели да загубят главата си. Откъде и защо са се появили такива правила?

В епохата на Тюдорите всяка придворна дама винаги е била облечена така, сякаш отива на бал. Нямало обикновени дрехи за разходка или почивка, дори в покоите си дамите били в най-добрите си тоалети.

Всичко било свързано с модата и вкусовете на бъдещата кралица Елизабет Йоркска. Английската принцеса от рода Йорк обичала пищните рокли, гардеробът ѝ струвал цяло състояние. Говореше се, че Елизабет се обличала веднага щом ставала от леглото, а през деня сменяла роклите си до тридесет пъти.

Когато станала кралица на Англия, тя се превърнала в пример за всички придворни дами. Камериерките искали да блеснат до нея и поне малко да се доближат до нейната красота и лукс.

Много посланици се възхищавали на модата в Англия по онова време, дворът бил пропит от лукс и изискан вкус. "Много красива и разкошно облечена" - записа впечатленията си испанският посланик Родриго де Пуебло.

Но красивите одежди на кралицата и придворните дами имали един много съществен недостатък: те не можели да се перат. Факт е, че тъканите от онова време били много слабо импрегнирани с багрило и след изпиране просто губели цвета си.

Потапяйки разкошна червена рокля във вода, в най-добрия случай можехте да извадите бледорозов парцал.

За сватбената церемония на Елизабет Йоркска са приготвени няколкостотин метра коприна, кадифе и скъпоценни кожи от ермин. Бъдещото облекло за сватбената церемония струвало цяло състояние: било забранено не само да се пере, но дори и да се мокри.

На придворните било забранено под страх от смърт да докосват роклята на кралицата без нейно знание, с изключение на шивачите, които сами ушивали роклята за церемонията.

Роклите на кралица Елизабет II

Но как тогава са се грижили за роклите на кралицата и другите придворни дами?

В онези времена къпането не било популярно. Лечителите не препоръчвали да се къпем, защото според тях това било "огледало на здравето". Потапяйки се във водата, човек можел да се зарази с някоя болест.

Достатъчно било само да се измиете някои части на тялото преди лягане и ръцете преди хранене. Човек се къпел напълно само в два случая: като бебе след раждането и след смъртта.

Можете ли да си представите колко бързо дрехите губели свежия си вид? Особено ако денят е бил горещ.

Намирали изход от ситуацията - слагали под дрехата ленена риза, която абсорбирала потта, мръсотията и миризмите. Така роклята оставала свежа и чиста по-дълго време.

Разбира се, с течение на времето дрехите трябвало да се освежават: просто ги проветрявали, като ги окачвали на слънце. По този начин те се отървавали от неприятните миризми, но местните замърсявания се премахвали със специален прах с помощта на суха четка. И ако петното все пак не можело да се изчисти, то на негово място се появявала нова бродерия.

Между другото, проблемът с нестабилните багрила продължава да съществува в Англия до средата на XIX век. Сестрата на известната писателка Джейн Остин се оплаквала, че великолепната ѝ синя рокля посиняла, след като я застигнал проливен дъжд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как алкохолът влияе на нервната система?

Научете най-щастливият ден от седмицата за всяка зодия, 17 - 23 юни

Вечерен виц: Марче

Как всъщност трябва да бъдат разположени крановете за топла и студена вода?

Вярно ли е, че бирата лекува черния дроб?

Какво е най-добре да ядем в жегите, за да не ни е топло

Защо ТРЯБВА да накисвате боба преди готвене?

Отваряне на всички пътища: древен ритуал, който ще промени живота ви завинаги

Как най-бързо се сваля биреното коремче?

Кошмари в японското метро: кои са чиканите и какво правят с момичетата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com