С каква валута е изгодно да се пазарува в Турция?

72306
С каква валута е изгодно да се пазарува в Турция?
Снимка: iStock/Guliver

В по-голямата част от Турция всички плащания се извършват изключително в турски лири. В туристическите райони обаче много обичат чужда валута, но приемат и лири, които за туристите често са по-изгодни. Също може да плащате навсякъде с карти – така често е най-просто и изгодно.

Най-добре е да пътувате до Турция с кеш долари или евро. В някои градове на курортната зона (Анталия, Алания) и Истанбул можете да ги обмените за лири, но трябва да знаете къде да го направите. Повечето хора биха предпочели тази опция като резервна. Най-лесно се обменя валута в обменни бюра, а най-изгодно - в банкови офиси и с банкомати. Ако имате банкова карта, изобщо не е необходимо да носите голяма сума в брой или да теглите лири на място. Карти се приемат навсякъде. Конвертирането се извършва автоматично.

Може да имате нужда от налични турски лири в следните случаи: при плащане на такси и друг обществен транспорт, понякога на пазари, когато посещавате някои атракции, при улични търговци, в малки кафенета и магазинчета, в малки градове, за бакшиши.

Във всеки случай, когато пътувате до Турция, се препоръчва да вземете със себе си малко пари в брой, които може да са необходими в непредвидени ситуации. Ако планирате активно да плащате с карти, тогава е по-добре да имате такива на 2 или повече различни банки - тъй като е възможно блокиране (например, поради съмнителни транзакции), изгубване или „поглъщане“ на картата от банкомат. Категорично не се препоръчва да плащате с тази карта, на която получавате заплатата или пенсията си. Въобще, за пътуване и за плащане на сметки е по-добре да имате отделна карта.

При пътуване в Турция общата сума, която се очаква да бъде изразходвана, е добре да се раздели на 3 приблизително равни части - две части да се съхраняват на 2 карти от различни банки, а 1 част да се вземе под формата на пари в брой. Разходите си плащайте от едната карта (не използвайте втората, за да избегнете нейното „разконспириране“ и кражба на данни). Теглете пари в брой по малко така, че да имате за 1-2 дни. Щом свършат парите от първата карта, преминавате на втората. 

Дебитни и кредитни карти MasterCard и Visa може да се използват за плащане навсякъде в магазини, ресторанти, барове, хотели. Обикновено дори в малките магазинчета има четец на карти. В повечето случаи обаче е по-изгодно да плащате в турски лири. Това се дължи и на факта, че лирата пада спрямо еврото и долара по-бързо, отколкото продавачите имат време да се адаптират към новия курс. В зоните извън курортите, където живее местното население, се използва турската лира; все пак, в кафенетата и магазините също може да приемат валута, но по неизгоден за вас курс.

Извън курортната част на Турция плащането с чужда валута кеш не е обичайно - там е задължително да обмените наличната си валута в лири или да плащате с карта, включително в Истанбул.

Ако сте на туризъм с пакет „всичко включено“ и не планирате големи покупки, тогава не бързайте да обменяте валутата в турски лири. В хотели и на екскурзии може да плащате в долари или евро, също в търговски центрове и някои магазини. Препоръчително е да имате дребни долари и евро, за да плащате без ресто - често то се връща в лири, естествено, по неизгоден за вас курс.

Ако планирате да посещавате активно местни ресторанти, кафенета, пазари и магазини за сувенири, тогава е по-добре да обмените валута и да плащате в лири – така ще ви излиза по-евтино.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com