С какво е уникален белгийският шоколад?

7108
С какво е уникален белгийският шоколад?
Снимка: iStock/Guliver

Белгия несъмнено е шоколадова държава. По целия свят качеството на техните сладки творения е признато и оценено; и жителите му се гордеят и се грижат за тази обширна традиция. Но какво прави белгийския шоколад толкова специален?

Който е имал възможност да го опита, ще е могъл да открие причината за тази заслужена международна слава. Но този изискан резултат не е случаен, а идва от сливането на няколко фактора , които ще ви разкажем по-долу.

ЗАЩО БЕЛГИЙСКИЯТ ШОКОЛАД Е ТОЛКОВА СПЕЦИАЛЕН?

ТРАДИЦИЯ

Шоколадът пристига в Европа от Мезоамерика след завладяването на Новия свят. В Белгия той придоби популярност благодарение на Жан Нойхаус, който през 1587 г. създаде сладкарницата си в престижната галерия Роялес Сайнт Хуберт, където продължава и до днес. С този семеен бизнес започва традиция на шоколад в страната, която продължава и до днес.

СЪСТАВКИ

Белгийският шоколад се произвежда от подбрани висококачествени какаови зърна . Освен това съдържанието на какао е по-високо, отколкото в други международни продукти.

Необходимо е да се подчертае, че при производството му се избягва въвеждането на други видове съставки като растителни мазнини. По този начин се използва 100% какаово масло, осигуряващо голяма чистота .

От друга страна, ако нещо характеризира белгийския шоколад, това е неговата гладка и деликатна финална текстура. Това се постига, защото шоколадът се смила много по-фино, като се пречиства до приблизително 12-15 микрона .

КОД, КОЙТО ГО ЗАЩИТАВА (БЕЛГИЙСКИ ШОКОЛАДОВ КОД)

Около 90% от производителите на шоколад в белгийската държава се придържат към този кодекс, който регулира нормите и стандартите за качество, които трябва да се спазват.

След няколко опита през 2007 г. бяха въведени критериите, които трябва да се следват днес, за да се получи името белгийски шоколад. Те основно се състоят в това, че рафинирането, смесването и конширането на шоколада трябва да се извършва на белгийска територия .

РАЗНООБРАЗИЕ

Смята се, че в страната има повече от 500 майстори на шоколад и около 2000 магазина за шоколад, разположени на цялата територия. Поради тази причина има опции за всички вкусове и джобове.

Хубавото в случая е, че няма да е необходимо да пътувате до Белгия, за да опитате тези сладки деликатеси. За щастие около две трети от производството на белгийски шоколад се изнася в различни страни. Поради тази причина ще ви бъде лесно да придадете този лукс на небцето си, без да напускате дома си. Опитахте ли ги вече?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 признака, че пиете твърде много кафе

Как да се справим с безсънието причинено от стрес?

Защо жените се нуждаят от повече сън от мъжете?

4 правила за съхранение на храна в хладилника, за които може би не знаете

Пица, торти, хляб, макаронени изделия: Разболява ли ни наистина глутенът?

Колко градуса трябва да е в помещението, ако искаме перфектни козунаци?

Шампионът на кухнята: Домашно пържено кюфте, зверска рецепта за оправни домакини

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com