С какво върви най-добре бялото вино?

10609
С какво върви най-добре бялото вино?
Снимка: iStock

Съчетаването на храна с вино е истинско творческо начинание. Пробвайки различни вина с любимото ви ястие е част от овладяване на това изкуство. Въпреки това, съществуват някои комбинации от храни и вина, които са толкова приятни, че ви карат отново и отново да се връщате към тях заради невероятното изживяване.

Съществуват два начина за съчетаване на храна и вино.
Първият метод е да подберете интензивността или текстурата на виното с тези на ястието. Например, по-плътно и “маслено” ястие като омар върви с плътно бяло вино.
Другият метод се основава на контраста на вкусове или текстури. Кисело бяло вино като ризлинг ще “проникне” през храни с плътен кремообразен сметанов сос, постигайки баланс на ястието.

Ето няколко предложения за класически съчетания на бяло вино и храна

Омар и отлежало шардоне
Една от най-хубавите комбинации е омар с отлежало шардоне. Процесът на отлежаване придава на виното финия, но специфичен аромат на дъб, който допълва сладките и богати вкусове на ракообразните. Омарът се характеризира с “маслен” вкус и кремообразна текстура. От друга страна, виното притежава киселинност, която помага да подобрите ястието и прочистите небцето си, докато ядете.

Кое вино е по силно - Мерло или Каберне?

Черен хайвер и шампанско
Когато става въпрос за черен хайвер, това разкошно ястие заслужава достоен партньор - шампанско. Освен че е една от най-добре познатите комбинации, хайверът и шампанското са чудесен пример как контрастните вкусове вървят заедно. Хайверът е солен, мазен, с плътен и богат вкус. Шампанското, от друга страна, е сухо и леко. Киселинността и плодовият аромат на виното прочистват небцето с всяка глътка.

Печено свинско и шенин блан
Печеното свинско е мазно и солено, характеристики, които вървят чудесно с приятно киселото вино шенин блан. Виното е с нотки на цитрус и ябълки, вкусове, които чудесно допълват и балансират месото. Печеното свинско върви чудесно също със совиньон блан и пино гриджо.

Гъши дроб и сотерн
Гъшият дроб е тлъста и интензивна храна. Неговият богат, маслен, леко метален вкус се нуждае от вино, което достойно му отстоява. Малко вина отговарят на тези изисквания, а десертното вино сотерн е сред най-добрият избор. Виното е кисело, сладко и гъсто - три ключови отличителни черти, необходими за постигане на баланс на ястието и издигането му до ново ниво.

Стриди и шабли
Изглежда, че стридите и виното шабли са създадени един за друг. Произхождащо от региона Шабли във Франция, това вино притежава минералност и соленост, които се комбинират с тези на мекотелите. Острата киселинност и цитрусовите аромати във виното балансират стридите, оставяйки аромата им да “изпъква”. Повечето вина шабли не се съхраняват в дъбови бъчви и точно това ги прави идеално съчетание за стридите. Вино, което се съхранява в дъбови бъчви, надделява по аромат с деликатния вкус на стридите.
Ако търсите алтернативно вино с подобен профил, опитайте мускадет.

Салата Цезар и совиньон блан
Салатата Цезар е лека и ароматна и е идеалната вечеря за лятото, а защо не и за зимата. Тази свежа салата върви чудесно със совиньон блан, достоен съперник по вкус на салатата. Совиньон блан е сухо, леко вино, което няма да надделее над деликатната маруля. Билковите нотки във виното идеално допълват подправките и зеленчуците в салатата.

Тайландско къри с пилешко и ризлинг
Тайландското къри е богато на плътни вкусове, сред които джинджифил, лимонов сок, чесън и чили. Ако има вино, което достойно да се изправи на тези вкусове, това е германският ризлинг, отлично бяло вино. То е със средна плътност, ниско съдържание на алкохол и ще засили интензивните аромати, като в същото време ще запази пикантността на джинджифила и плътността на кокосовото мляко.

Бяло или червено - кое вино е по-полезно?

Торта от раци и вионие
Тортата от раци включва салса от манго и авокадо, която има нужда от нещо, което няма да засенчи нейния приятен, сладък аромат. На тази задача отговаря френското вино вионие. Самото вино е едновременно плътно и кисело, характеристики, които допълват и балансират плътността на рака и авокадото.
Други вина с подобен профил са совиньон блан и пино блан.

Антипасто и пино гри
Платата антипасто включват многобройни съставки, сред които маслини, сушени меса, ядки, сирене и крекери. Те са богати, солени и вкусни. Всички тези компоненти се съчетават чудесно с пино гри. Киселинността на виното прониква през мазнината на колбасите, маслините и ядките. В същото време, цитрусовите елементи допълват семената и солеността на всички крекери и хляб, които добавяте в платото.

Ябълков пай и траминер
Едва ли има по-традиционен сладкиш от ябълковия пай. Сладките ябълки и приятните подправки като канела, индийско орехче и карамфил са едновременно вкусни и успокояващи, особено, когато са изпечени с приятна, маслена коричка. Траминер е чудесен партньор на този класически десерт. Отличителните му черти се съчетават идеално с тези на ябълковия пай, с цитрусовите и джинджифилови нотки, които допълват ябълката, канелата и хрупкавия пай. Виното върви чудесно и с други ябълкови десерти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com