С кои храни кафето се комбинира най-добре

7607
С кои храни кафето се комбинира най-добре
Снимка: Pexels

Кафето е продукт с деликатен аромат и вкус, така че не се нуждае от добавки - това мислят борците за чистотата на вкуса. Дълго време еклер с капучино или сандвич с шварц кафе се смяташе за лош вкус сред „кафе-пуристите“, но новите изследвания променят всичко. Кафето, подобно на виното, може и трябва да се комбинира с различни храни, понякога в неочаквани комбинации.

Просто е: продуктите се комбинират помежду си, ако имат общи ароматни компоненти. Въз основа на този факт, разработчиците на платформата Foodpairing създадоха програма, която търси перфектните вкусови двойки. С помощта на газов хроматограф те анализират ароматите на повече от 1700 продукта, като във всеки идентифицират доминиращите компоненти. Програмата за намиране на вкусови комбинации е създадена за готвачи, но може да бъде от полза за всеки любител на кафето. А за професионалистите от бранша също е полезно.

И така, през 2015 г. на симпозиума на Американската асоциация за специализирано кафе беше направен интересен доклад: как правилно подбрани ястия помагат да се подчертаят разликите между кафето от различни региони на Колумбия. Луис Фернандо Сампър от Колумбийската федерация на фермерите за кафе, заедно със създателя на технологията Foodpairing, учения Бернан Лахус, предложиха ястия, които са подходящи за различни видове кафе. При разработването на рецептите са взети предвид ароматът, вкусът и структурата на компонентите, характерни за дадено кафе. Например кафе от района на Сиера Невада, което се отличава с нотки на ядки, зърнени храни, тъмен шоколад, ниска киселинност  перфектно се съчетава с чили чушки, портокали, кисело мляко, кориандър, моркови, кокосова пулпа и тост с фъстъчено масло.

Комбинирането на кафе с десерти и закуски не е нова идея; такива традиции се формират преди няколко века както на Изток, така и в Европа. Интересна информация получаваме от любопитно изследване:

Етиопия. Захарта се добавя към кафето и се пие с фъстъци, солени пуканки или пържен ечемик. Комбинацията от сладко и солено е печеливша в готвенето, заедно подобряват вкуса.

Близкия Изток. От 16-ти век кафето се пие с медени сладки или сушени и захаросани плодове, които перфектно прикриват горчивината. Често се добавя към кафето канела или кардамон.

Франция. През 17 век възниква традицията за добавяне на мляко към кафето - и така се ражда лате (café au lait), което се превръща в идеалната напитка за закуска. С него започва да се поднася прясно изпечен кроасан. Топли кремообразни печени изделия и кремообразна лате текстура са перфектната комбинация.

Италия. Тук се ражда културата на сутрешното капучино и следобедното еспресо. Първото се поднасяло със сладкиши, с еспресо - парче тъмен шоколад или ядки в шоколадова глазура.

Холандия. Традиционните кръгли вафли с карамелен пълнеж, които се поднасяли с гореща чаша кафе.

Швеция. Кафето обикновено се пиело със сладкиши, шоколад и известните канелени рулца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com