С няколко капки от този разтвор паяците ще изчезнат завинаги

8624
С няколко капки от този разтвор паяците ще изчезнат завинаги
Снимка: Peggychoucair / Pixabay

Мит е, че паяците се срещат само в къщите в провинцията, в горите или край водата. Паяците се срещат също толкова често и в апартаменти в жилищни блокове и дори във високите сгради. 

Те обичат да влизат в дома ви през врати, прозорци и пукнатини. Предлагаме ви как да се отървете от паяците в дома си веднъж завинаги.

Какви видове паяци посещават домовете ни?

Нашите баби казваха, че щастлив дом е този, в който има паяци, защото те се събират за щастие. Може би е така, но въпреки това паяците са нежелани гости в нашите четири стени. 

В домовете ни най-често се срещат ъгловати паяци. Тяхната особеност е дебелото коремче и дължината им от около един сантиметър (без да се броят краката). 

Друг паяк, който харесва домовете ни, е треперещият касоразбивач, но за разлика от домашните ъгловати, външният му вид не предизвиква страх. 

От друга страна, скифоморфите са тези с дълги, кльощави крака и малък "гръден кош", но те не са точно паяци, а принадлежат към паякообразните.

Защо паяжините се появяват вкъщи най-вече през лятото?

Паяците плетат мрежи почти изцяло в края на лятото. Това са техните "домове". Младите паяци се излюпват след около шест месеца, в началото на пролетта. Седмичните паяци вече могат да изплетат до метър дълги нишки от паяжина. След това те ще си търсят партньори, макар и само в нашите домове. 

Някои хора смятат, че е достатъчно просто да премахнат паяжините. Това е грешка. Можете да изметете паяжините вечерта и на сутринта ще видите нови. 

Не само химикалите действат на паяците и паякообразните. Домашните средства за защита също могат да ги накарат да се изнесат от домовете ни.

Подобно на мухите и другите насекоми, паяците също създават свои местообитания в домовете ни. За разлика от насекомите обаче, местообитанията на паякообразните се създават дори в къщи, които са чисти. Има начини за временно прогонване на паякообразните от дома, но паяците могат да се върнат.

Чистотата в дома е от съществено значение в борбата с паяците

Паяците се чувстват чудесно в безпорядъка и мръсотията. Ето защо си струва да поддържате дома си чист. Остатъците от храна, различни трохи и прах са благоприятни условия за размножаване на паякообразни.

Това е така, защото паякът се храни с други насекоми, затова е важно да се уверите, че няма мухи, плодови мушици, дървеници и хлебарки. Ако в къщата няма други насекоми, паякът няма да има храна, защото няма да улови нищо в мрежата си. По този начин той няма да присъства в апартамента.

Експерт: Никога не убивайте паяк в дома си - ето защо

Инсектициди за паяци

Съществуват инсектицидни препарати, които могат да се използват. Химическите препарати обикновено са под формата на спрейове. Те дават ефект обикновено в продължение на няколко седмици. След този период паяците обикновено се появяват отново в апартамента.

В действителност повечето от тези средства не действат върху паяци или други паякообразни. Ефективни са специалните препарати, които обикновено са с висока концентрация. Такива доказани продукти няма да получите в търговията на дребно. Тези продукти се предлагат от фирми, които са специализирани в дезинфекция, дезинсекция и унищожаване.

Надеждният лимонов сок ще отблъсне паяците

Лимонът също може да бъде начин да бъдете ефективни срещу паяци и други паякообразни. 
Нарежете един лимон и "намажете" с него рамките на вратите, касите и праговете, например. Не трябва да остават никакви следи. Миризмата на цитрусови плодове е аромат, който паяците мразят.

Ментата ще прогони паяците от дома ви завинаги

Паяците мразят миризмата на мента. Ето защо, за да ги отблъснете, е добре да използвате ментово масло, разредено с вода. 

Напръскайте този разтвор особено на местата, където се появяват паяци. Освен това този репелент ще остави приятен аромат в интериора. 
Разтвор от оцет и вода има подобен ефект, въпреки че миризмата не е толкова приятна. Пръскането трябва да се повтаря поне веднъж седмично. 

Има ли опасни паяци в България?

Паяците обичат картонените кутии, затова ги изхвърлете от дома си

Не трябва да съхранявате вещи или дреболии в хартиени контейнери или картонени кутии. Картонените кутии са добра храна за насекомите, а насекомите са добра храна за паяците. Където има картонени кутии, там често има и паякообразни. Пластмасовите контейнери са по-добро решение за съхранение на вещи.

Ще се справи ли мрежата против комари с паяците?

Някои хора вярват, че мрежата против комари помага срещу паяци. Разбира се, че е така, защото тя не позволява на паяците да влизат през прозорците. През неуплътнена врата обаче те ще нахлуят необезпокоявани. 
Освен това не всеки харесва мрежата на прозорците, през която влиза по-малко слънчева светлина.

Ултразвукови репеленти за паяци

Съществуват устройства, които отблъскват с помощта на ултразвук. Тези репеленти се включват в контакт. Устройствата действат в определено пространство (напр. един репелент в една стая). 
Моделите от по-стар тип имаха отрицателен ефект върху домашните любимци: котки или кучета. По-новите типове вече не са вредни за домашните любимци. Обикновено те издържат 3-4 месеца. Има обаче и такива, които работят в продължение на две години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com