С този сок от домати и портокали приемът на желязо се увеличава многократно

1625
С този сок от домати и портокали приемът на желязо се увеличава многократно
Снимка: iStock/Guliver

Желязо е много ценен елемент, от който организмът ни се нуждае, за да функционира правилно. Доказано е, че жените губят много повече желязо, отколкото мъжете, затова трябва да си намирате начин да си го набавяте чрез храна или добавка.

Седмица до десет дни след цикъла дамите трябва да приемат желязо, защото тогава то се губи най-много. Едно от нещата, които могат да ви помогнат, е сокът от домати и портокали. Хубаво е да се приема с храни, които са източници на желязо. Освен това за снабдяване с желязо може да се консумира и сок от нар и от ябълки. Тези плодове съдържат органични киселини, които съдействат за правилното усвояване на желязото от организма.

Може би сте чували, че черният дроб е богат източник на желязо. Това е така, но в него елементът е свързан с протеините и те го обезличават. Тоест, консумирайки черен дроб, ще си набавите достатъчно протеини, но не и желязо.

Като храна за желязо може да използвате говеждия език, телешко и свинско. В по-малко съдържание желязото се среща в птиче и заешкото месо. Бобът също е добра храна за желязо. Имайте предвид обаче, че елементът се усвоява по-лошо, когато е приет от растителна храна. Има и други елементи, които ограничават усвояването на желязо.

Калцият е такъв. Той се съдържа в млечните продукти и ако приемате такива, те могат да попречат на усвояването на желязото. Чаят е напитка, която също възпрепятства усвояването на елемента, ето защо е добре да се приема часове преди или след като сте хапнали храна с желязо.

Симптомите на анемия, което е състоянието на липса на желязо в организма, са ускорен пулс, умора при леко физическо натоварване, сънливост, дори може да се стигне до припадъци, защото има недостиг на кислород, който се набавя от хемоглобина. Може да изпитате и болки в сърдечната област, които също са следствие от недостиг на кислород.

Възрастните хора могат да изпитат трудност да повдигнат крака си поради липса на желязо. Може да се получи и изпускане на урина при смях или кашлица. Ако имате анемия, може и често да сте в лошо настроение, защото дефицитът на желязо влияе върху емоционалното състояние.

Анемията може да бъде съпътствана и от гастрит. Тогава се появяват проблеми с храносмилателния тракт, могат да се забележат сухота в очите, конюктивит, фарингит или бронхит.

Недостигът на желязо може да донесе много проблеми след себе си, ето защо трябва да се стремим да си го набавяме по всеки възможен начин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Кога е най-добре да се пие черен чай

Кога е най-доброто време за пиене на зелен чай

Кои чайове помагат за успокояване на нервен стомах

Кои чайове се препоръчват за добър сън

Каква опасност ни носи преяждането с яйца

Какво първо да направим при преяждане

Защо китайците се страхуват от слънцето и никога не се пекат?

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com